fbpx
Начало » България » На 6 или на 7 години в първи клас? Ето какво смятат експертите

На 6 или на 7 години в първи клас? Ето какво смятат експертите

Кога да тръгне детето на училище? На шест или на седем години? Много родители си задават подобен въпрос, особено, ако детето вече е наближило тази възраст и е време да вземат решение.

Каква обаче е подходящата възраст малчуганите да започнат училище и има ли наистина значение това? Факт е, че за детето започването на първи клас е огромна стъпка и доста сериозна промяна. Преходът от детската градина към училище може да бъде труден и доста стресиращ, тъй като дневният режим на хлапетата се променя, те трябва да свикнат с нови отговорности и нов начин на живот.

Според Николета Стоянова, учител в начален курс, учебната програма на първолаците е много натоварена и едно дете на 6 години ще има доста трудности при усвояването на материала. Тя съветва родителите да изчакат с тръгването на училище докато детето не навърши 7 години, независимо в кой месец от годината е родено.

Ако за нас, възрастните, една година от живота не води до чак толкова съществена промяна в уменията, начина на мислене и познанията, то при децата на тази възраст, тя е съществена.

Според някои педагози и психолози една година се отразява много на развитието на детето и е изключително важно да се провеждат индивидуални тестове за преценка на готовността на детето да започне училище. Те могат и е препоръчително да бъдат в игрови формат.

„Има деца, които на 6 години са готови да започнат училище, но подходът трябва да е строго индивидуален и по преценка на родителите и на педагозите“ казва началната учителка Калинка Атанасова, цитирана от радио Варна.

 

Когато вземат решение дали детето да започне училище на шест или на седем, родителите не трябва да се водят от собствените си желания и амбиции, а от готовността на детето, съветва психологът Мария Антонова. Според нея, често се наблюдава синдрома на свърхамбициозния родител, който иска детето му да знае и може всичко и това се превръща в повод да избързват със започването на първи клас. Разбира се, съществуват и изключения и деца, които се адаптират по-лесно и се справят без усилия в учебния процес, но това е индивидуално, допълва тя.

Друг фактор, който не е за подценяване, е това с кои други деца ще бъде заобиколено детето в първи клас. Ако неговите приятелчета от детската градина започват училище, за детето ще е полезно да е заедно с тях, за да приеме по-леко промените, стига разбира се да се прецени, че е готово да усвоява учебния материал, ако е все още на 6. Ако обаче се записва в изцяло нов клас с непознати деца, е препоръчително да се изчака да навърши поне 7 години, за да може да е малко по-узряло и да свикне по-бързо с останалите деца, е препоръката на психолога от Асоциация „Родители” Евелина Лафчийска.

„Започването на училище представлява преминаване от игра към учебна дейност и готовността на децата е различна в зависимост от психомоторното им развитие„, обяснява детският психолог Мария Стефанова във връзка с предложението на Министерство на образованието децата задължително да тръгват на училище на шест години.

Казано иначе, едва ли има универсално правило за това коя от двете възрасти е по-подходяща за първокласниците, но везните натежават в полза на това децата да са по-големи (навършили 7 години), за да могат по-лесно да се адаптират към промените, които за тях са наистина съществени.

Родителите не бива да подценяват и редица фактори, сред които:

 

  • Желание на детето да започне училище – добре е да се създаде положителна нагласа към него
  • Здравословно състояние на детето
  • Обкръжаваща среда – дали е възможно някои от приятелите в детската градина да са в същия клас
  • Готовност на детето да усвоява учебния процес

Източник: Roditel.BG

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top