fbpx
Начало » Любопитно » Успяваш, ако майка ти е строга

Успяваш, ако майка ти е строга

  • bobi
  • 21 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Успяваш, ако майка ти е строга

Всяко ново поколение се е различавало от предшестващите. Но никога преди тази разлика не е била така драстична, както днес. Сегашните деца имат с нищо неограничаван достъп до най-нови технологии. Като истински факири те боравят със смартфона и джойстика за видеоигрите, сърфират из всевъзможни сайтове и с лекота се оправят в света на всевъзможните приложения.

Но силни в едно, те са безпомощни в безброй други области, за разлика от децата отпреди две-три десетилетия например.

Те не са в състояние да управляват поведението си, да контролират емоциите си, да общуват. Цената, която плащат с почти денонощното си присъствие в мрежата е завишена тревожност, депресии, дефицит на вниманието, хиперактивност, некомуникативност…
Повечето от тях не знаят важни неща от общочовешката култура, които познаваха връстниците им в миналото.

А още по-тревожното е, че те и не искат да ги узнаят – убедени са, че не са им необходими, та да се откъсват от любимите си дигитални джаджи.
Как да възпитаваме децата си днес? Как да им помогнем да развият у себе си качества, които ще са им необходими утре, за да оцеляват?

Защото никой няма да ги чака тогава да ги придобиват – конкуренцията за все по-малкото работни места ще е безмилостна и ще печели само най-подготвения за нейните изисквания.
Но се оказва, че има все пак един секрет за това: майката да е строга.

Изследване, осъществено в Университета на Есекс (една от водещите академични институции във Великобритания) показва, че децата на строгите майки наистина са по-успешни. И обратното – успелите в живота хора са имали строги майки. В проучването са били обхванати над 15000 деца на възраст 14-15 години за периода от 2004 до 2010 г.

Децата, спрямо които майките са били взискателни, са били много по-уверени в себе си, целеустремени, настойчиви. Те успешно са завършвали образованието си и са получавали добра работа.
Не познавам родни проучвания на тази тема, но съм убеден: същото правило действа и у нас.

Децата, чиито майки са взискателни, със сигурност ще постигат целите си. И обратното – майки, които задоволяват всякакви капризи на децата си им осигуряват много проблеми, когато те пораснат.
Но защо децата на строгите майки успяват, а другите, които всячески глезят децата си обикновено се провалят? Какво знаят и какво правят строгите майки, което е неизвестно за другите?

Учат децата си на труд

Строгата майка е наясно, че детето трябва да има свои задължения у дома – да поставя прибори на масата за вечеря, да изнесе боклука, да и помага при почистването на дома… Така то се чувства част от общия екип, наречен семейство. И внася свой принос в неговото нормално съществуване. Детето придобива чувство за собствено достойнство и се научава да цени и да пази порядъка и имуществото. Не само у дома, но и извън него – в обществените пространства.

Тя няма да реши задачите вместо детето си
От личен опит зная, че с всяка година се увеличава броя на учениците/студентите, които не идват на занятия, имитират учене, пасивно присъстват в часове без да проявяват интерес към това, което им се предлага, явяват се неподготвени на изпити…

Немалка част от тях не проявяват никакъв интерес към своя утрешен ден – те искат да консумират настоящето: да харчат пари, да купонясват, да се радват на дните си. А бъдещето освен, че е непредсказуемо, е и толкова далечно… Когато дойде, тогава ще му мислят!
Строгата майка няма да допусне детето и да бяга от училище, нито пък да пренебрегва учебните си занимания. При нея не минава номера: “Аз не мога това да направя”.

Тя знае – съгласи ли се да изпълнява задълженията му, то тя го прави безпомощно за живота утре. Формира човек, който се предава при първото сериозно изпитание. Готованец, не способен да свърши нищо самостоятелно.
Вместо това тя обяснява на детето, че е невъзможно да имаш благата, които желаеш, ако не си дисциплиниран.

Ако не се отказваш от някои неща, в името на голямата цел, която искаш да постигнеш. Ако не си трудолюбив и безкрайно любознателен, открит към новото.

Подготвя го да не се страхува от провала

Не са малко родителите, които са свръхчувствителни към провал на детето. Те правят всичко възможно, за да го опазят от рискове. Но ако детето не среща трудности, как ще се научи утре да се справя с тях в живота?

Строгата майка ще обясни на детето си, че животът не е идеален, за разлика от показваното във филмите. В него има и трудни моменти, има успехи, но и провали.

Всяка постигната цел обикновено е съпроводена с немалко поражения. Но така хората изграждат борбен характер, откриват подходи, които не водят до желаните резултати.

Тя го учи, че не трябва да се предаваш, а да търсиш нови решения на проблема, пред който си изправен. Да приемаш спокойно лошите новини, да разбираш, че промените и трудностите са съвсем естествено нещо в живота на човека.
Конфуций – легендарен китайски мислител и философ, приживе признат за “учител на 10000 поколения”, ни е оставил и тази мъдра сентенция:
– Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал!

Строгите майки помагат на детето си да усвои тази велика истина. Като му позволява да пада и да става, тя му помага да разбере на какво е способно. Научава го на издръжливост. И на това – никога да не се предава!

Източник: https://www.streetwatch.bg/ 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top