fbpx
Начало » България » Децата да държат тест за готовност за първи клас, предлага образователното министерство

Децата да държат тест за готовност за първи клас, предлага образователното министерство

  • bobi
  • 25 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Децата да държат тест за готовност за първи клас, предлага образователното министерство

Децата, завършващи предучилищна група, вече да трябва да държат тест, с който ще се оценява тяхната готовност за постъпване в училище и в първи клас. Тестът ще се провежда от учителите в предучилищните групи, а резултатите от него ще се вписват в националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

Това предвижда проект за промени в Наредба 5 за предучилищното образование, публикуван за съгласуване от министерството на образованието на сайта strategy.bg. Предвижда се промените да влязат в сила от септември тази година.

Според досегашните текстове учителите трябва да оценяват готовността на децата за първи клас, но това не е задължително да става с тест или да се вписва някъде.

Резултатите от теста за училищна готовност ще бъдат основание за решения относно индивидуалния подход към детето, се посочва в мотивите към промените. „Диагностиката на училищната готовност“ ще служи само на учителите, за да могат да окажат адекватна подкрепа на детето в различните области на развитие, ако то се нуждае от такава, и да улесни прехода на децата от детската градина към училището. „Тестът за училищна готовност не се провежда с цел оценяване и не служи за поставяне на оценка на децата или за вход в първи клас“, отбелязват още вносителите.

Според министерството регламентирането на прилагане на стандартизиран тест за определяне на готовността за постъпване в първи клас ще даде възможност за осигуряване на надеждна информация за учители и родители преди постъпването на детето в първи клас. „Предложеното въвеждане на резултатите от теста в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование ще даде възможност за значително улесняване на прехода от детската градина към началното училище“, пишат от министерството.

С промените ще се впишат в наредбата и яслените групи към детските градини и възпитанието и обучението на децата там ще трябва да отговарят на изискванията на наредбата и на държавния образователен стандарт за предучилищно образование.

Наредбата ще даде възможност на училищата да организират различни пътувания и посещения на децата извън описаните в наредбата за детските и ученическите пътувания.

Източник: https://www.dnevnik.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top