fbpx
Начало » България » Ученици наваксват материала с езикови лагери в чужбина

Ученици наваксват материала с езикови лагери в чужбина

  • j.yaneva
  • 02 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Ученици наваксват материала с езикови лагери в чужбина
езикови лагери

Езиковите лагери и ваканции в чужбина помагат на учениците да наваксат пропуските в материала. През последните години тенденцията е да се набляга не само на първия чужд език, а и на втория, който обикновено е пренебрегнат заради малкия брой часове в училище и интензивната програма през учебната година. Точно тази тенденция открои Дочка Кирова, мениджър Езиково обучение и средно образование в чужбина в „Едланта“.

По думите ѝ летните езикови ваканции привличат най-вече деца на 11-16 г. Езиците и страните, които те предпочитат, са разнообразни. „Испанският език става все по-популярен, а дестинации като Валенсия, Малага и Барселона са предпочитани през лятото“, посочи Кирова. Страната, в която да продължат висшето си образование, също е фактор при избора им на езиков лагер. „Засиленият интерес към висше образование в Германия и Австрия стимулира много ученици да посещават летни лагери в тези държави. Изучаващите активно английски език залагат на ранната изпитна подготовка за явяване на IELTS и специализирани програми с изучаване на различни предмети“, допълни експертът. По думите ѝ почти всички семейства, с които работят, започват активна подготовка за средно или висше образование в чужбина, когато децата им са на 13-15 г. За по-големите ученици, които вече са навършили 16 години, се предлагат целогодишно различни курсове.

Участниците в езиковите лагери и ваканции винаги получават сертификат, който съдържа информация за курса, броят учебни часове, нивото на владеене на езика и данните на курсиста. По-големите ученици дори могат да изберат курс, който да ги подготви за международно признат изпит (IELTS, FCE, CAE, TOEFL, TestDaF, telc, DSH, DELE, DALF, DELF) и веднага след приключване на курса да се явят на изпит на място в съответната държава.

Самите езикови лагери са комбинация между учене, забавления, екскурзии, спортове и общуване с деца от цял свят. Участниците в тях са ангажирани от сутрин до вечер с различни активности, което им позволява да придобият повече увереност в комуникацията на чужд език, самостоятелност, а често и желание да продължат образованието си в чужбина. Организираната културна и спортна програма е изключително разнообразна, тя включва парти ,,Добре дошли“, барбекюта, киновечери, маскаради, игри, възможности за практикуване на различни спортове: плуване, волейбол, баскетбол, бадминтон, тенис на маса, футбол, билярд, голф и др. Всяка събота се организира целодневна екскурзия, а през седмицата полудневни екскурзии до известни туристически забележителности. „Определено е комбинация от всичко това, но най-вече възможността в рамките на 2-3 седмици да се обогати речниковият запас, да се активира устната комуникация на чуждия език и да се опознае културата на съответната държава. В допълнение децата общуват с техни връстници от цял свят и тези приятелства често са за цял живот“, сподели Кирова.

Тя разказа как децата успяват да преодолеят своите първоначални притеснения (как ще се отделят от семейната среда, как ще говорят на чужд език по цял ден, как ще се оправят на битово ниво) и се чувстват по-сигурни в себе си не само по отношение на натрупаните знания, но и на възможността да бъдат по-самостоятелни. За някои престоят е минал прекалено бързо и съжаляват, че не са избрали по-продължителен курс. Затова и веднага след като се завърнат, започват да планират следващото лято и избор на дестинация.

Последните години се предлагат и различни специализирани програми. По-малките ученици могат да се включат в Легоклуб, първи стъпки в програмирането, изучаване на различни предмети на английски език. По-големите могат да изберат програма в области като STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), химия и биология, психология, история и международни отношения, бизнес и предприемачество, подготовка за кандидатстване в Оксбридж, изкуства, моден дизайн, подготовка на портфолио и др.

COVID-19 намали участниците в групите

Коронавирусът и разпространението му в цял свят е повлияло върху организацията и провеждането на летните лагери в чужбина. Това се отнася най-вече на планирането им от по-рано, обясни Дочка Кирова. Ограниченията при влизане в определени държави, изискванията за карантина, попълването на онлайн формуляри, са предопределили и предпочитаните дестинации това лято. Голяма част от езиковите курсове са успели да се проведат, но с по-малък брой участници и при стриктно спазване на правилата за превенция и провеждане на учебните и извънкласни занимания в условията на пандемия. „Децата, които пътуваха за летни лагери, повече от всякога бяха нетърпеливи да заминат и изключително благодарни на своите родители за предоставената възможност“, коментира експертът. Част от родителите все пак са имали притеснения за здравето на децата си, затова и са предпочели онлайн курсове по различни езици.

Източник: Монитор

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top