fbpx
Начало » Любопитно » Продуктите, които подобряват настроението

Продуктите, които подобряват настроението

  • bobi
  • 05 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Продуктите, които подобряват настроението

Отдавна е известно, че храната, която консумираме, влияе върху нивата на хормоните, енергията и химията на мозъка ни. Като цяло, ако не се храним здравословно, това може да застраши и представянето ни в сексуален аспект. Какви храните, които могат да подобрят настроението ни и да захранят за по-здрав живот?

Ето някои от многократно доказаните сред тях:

Овесени ядки

Овесените ядки могат да помогнат, ако се чувствате раздразнени и нервни. Те са богати на фибри, които спомагат за стабилизиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на захарта в кръвта. Овесените ядки са също така и добро решение по време на диета, защото разтворимите фибри, които съдържат, формират гел, който забавя изпразването на стомаха, така че да огладнявате по-бавно.

Други храни, които са богат на разтворими фибри са: боб, грах, ечемик, цитрусови плодове, ягоди и ябълки.

Какво да опитате:

Можете да добавите нещо вкусно към овесените ядки като например:

  • Ниско маслено мляко
  • Едро нарязана ябълка или неподсладен ябълков сироп с канела
  • Ягоди и тънко нарязани бадеми

Орехи

Орехите отдавна са известни като „храна за мозъка”, допълвано от тяхната специфична форма – точно като на мозъка. Но вече знаем, че орехите са и източник на полезните омега-3 мастни киселини. Този тип мазнини е необходим на мозъчните клетки и повдигащите настроението нервни образования да функционират подобаващо и по възможност да помогнат на хора с депресии.

Други храни, богати на омега-3 са: сьомга, сардини, ленено семе.

Какво да опитате:

  • Вместо да похапнете един мъфин опитайте с орехи и ябълка. Фибрите и добрите мазнини ще ви помогнат да заситите глада за по-дълго време.
  • Опитайте да смесите смляни орехи с кисело мляко
  • Поръсете орехи върху салатата си

Чай

Въпреки, че кофеинът по принцип може да доведе до по-позитивно настроение и да подобри тонуса ви, при него границата е много тънка. Твърде голямото количество кофеин може да ви направи зависими и нервни, раздразнителни, хиперчувствителни или да предизвикат главоболие.

Какво да опитате:

  • Добрата стратегия е да се опитате да се ограничите до една малка чашка кафе на ден. Вместо втора чашка кафе опитайте с чаша зелен чай.
  • Друга възможност: черен чай. Може да е чай с канела или кардамон. Тези подправки могат да добавят естествен аромат на чая, с което да намалят нуждата да добавяте захар или друг подсладител на чая.
  • Ако ви се пие билков чай опитайте с ройбос. Можете да консумирате ройбоса топъл с резенче лимон или малко мляко. От тази билка става и страхотен студен чай.

Сьомга

Проучванията през последната година показват, че витамин D спомага за повишаване на нивото на серотонин. Ние осигуряваме витамин D на нашия организъм най-вече чрез излагане на слънчева светлина и в по-малка степен чрез храна.

Но последни проучвания разкриват, че излагането на слънце в месеците от ноември до февруари не осигурява производството на нужните количества витамин D на кожата.

Какво да опитате:

  • Сьомга в консерва с костите – тя е богата на витамин D. А освен това е и отличен източник на омега 3 мастни киселини.
  • Вмести риба тон за сандвича си, опитайте като алтернатива сьомга. По-добре изберете сьомга, която е във водна среда (тя е по-ниско калорична), а не в мазнина.

Леща

Като част от семейство бобови растения, лещата е отличен източник на фолиева киселина и витамин В, които са важен елемент за доброто настроение и правилното нервно функциониране на мозъка. Ниските нива на фолиева киселина се свързват с депресия. Проучване на Харвард е показало, че 38% от депресираните жени имат дефицит на фолиева киселина.

Въпреки, че изследователи все още не разбират напълно връзката на недостига на фолиева киселина и депресията, изглежда тя намалява метаболизма на невротрансмитерите, серотонин, допамин, норадреналин, които оказват влияние върху настроението.

Купа сготвена леща осигурява 90% от препоръчителната дневна доза на фолиева киселина. Другото голямо предимство е, че тази храна съдържа протеини и фибри, които стабилизират нивата на кръвната захар.

Други източници на фолиева киселина са: подобрени зърнени закуски, зелени зеленчуци като например спанак и броколи, черен дроб, боб.

Какво да опитате:

  • Сложете сварената леща с чери домати, нарязани чушки и моркови за бърза и лесна салата.
  • Супа от леща или леща яхния.

Черен шоколад

Всеки от нас се нуждае от: триптофан – аминокиселина, използвана от организма за синтезиране на серотонин, веществото на доброто настроение; и фенилетиламин – който отделя организма ни в моменти на щастие и силни емоции.

Черният шоколад спомага за произвеждането и на двете вещества, благодарение на които се чувстваме по-добре.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин. Това е химически елемент, който предизвиква отделянето на ендорфини в мозъка, а ендорфините създават чувството на еуфория. Лютите чушки също така потискат болката.

Източник: https://www.manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top