fbpx
Начало » Любопитно » Космическо право – Част от необятното

Космическо право – Част от необятното

  • myotova
  • 29 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Космическо право – Част от необятното

Нашият свят е оформен от всякакви невидими сили, които не разбираме напълно. Какво има отвъд познатите граници? Има ли нещо отвъд Вселената? Това са завладяващи въпроси, които човечеството си задава от самото начало. Разбирането за космическото пространство обаче се е променило значително през вековете и човешкото въображение е успяло да създаде машини за изследването на други светове в Слънчевата система и отвъд нея.

Днес, благодарение на изумителния технологичен напредък и разнообразието от изследователски мисии, човечеството е достигнало до множество значими открития. Хора, стъпили на Луната, създадени гранични технологии за справяне с изменението на климата, сателити за проследяване на метеорологичните модели, орбитална космическа станция близо до границите извън Земята… и това са само част от  технологичните открития и човешките усилия, дадени за изследването на Космоса.

Има много приемливи причини за изследването и използването на космическото пространство в глобални начинания. Най-важната от тях е, както знаем, че използването на Космоса, науката и пространството са в ползва на човечеството, защото космическите изследвания пряко засягат земните проблеми. Например така можем да предпазим Земята от космически отпадъци.

За да е сигурно обаче, че космическите технологии ще бъдат използвани за мирни цели и за национално развитие, по-специално за изразените потребности в различни географски региони на света, е необходим международен правен режим, уреждащ космическите дейности. Тези цели стават постижими със създаването на Космическото право. Космическото право регулира всичко – от защитата на Земята от извънземни замърсители – до предпазването на небесните тела от земни зарази.

Малко повече за космическото право

Космическото право е клон от международното право, следователно космическото право понякога е просто прилагане на принципите на съществуващото национално право, като договори, към нова сфера на дейност.

Мислете за космическото пространство като за международните води. Никоя нация не притежава космическото пространство или дадена планета от него, но всяка нация може да изпрати космически кораби в Космоса. Ключовата част от историята на националното космическо право е Договора за космическото пространство от 1967 г., който гласи, че изследването и използването на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела, се осъществяват за благото и в интерес на всички страни, независимо от степента на тяхното икономическо или научно развитие, и са достояние на цялото човечество. Причината за създадените закони за Космоса не е единствено, за да улесни достъпа ни до него, но и за да благоприятства сътрудничеството между всички нации.

Въздушното право се занимава със закона, регулиращ въздушното пространство (въздушната обвивка над повърхността на земята, в която летят самолети, балони и др.). Космическото право се занимава със закони, свързани с космическото пространство.  Териториален суверенитет не съществува в космическото пространство, което е отворено за всички нации за тяхното мирно използване и експлоатация – дори ако споменатото космическо пространство е над територията на чужда държава.

Горещите теми в дисциплината иновации: космос, образование, бизнес

Едни от най-добрите университети в света по космическо право

Повечето преподавани степени, свързани с космическото право, са в някаква комбинация от въздушно и космическо право. Има и възможности за изучаване на политика и космически технологии с елементи на въздушното и космическото право. Освен това, има редица юридически факултети, които предлагат класове по космическо право.

 University of Cologne

И така, къде да може да изучавате космическото право? Хронологично, Институтът по въздушно и космическо право към университета в Кьолн е най-старият такъв специализиран институт. Първоначално през 1925 г. започва като Институт по въздушно право в Кьонигсберг (сега Калининград), след това се премества в Лайпциг през 1929 г., и в Берлин през 1940 г. Институтът предлага преподаването на курсове и следдипломно наблюдение, както и организиране на симпозиуми и колоквиуми.

От 2017 г. Университетът в Кьолн предлага двусеместриален магистърски курс за юристи по държавно право, въздушно право и космическо право, завършили в чужбина. Целта на тази следдипломна програма е да запознае студентите, които вече са получили успешно юридическа степен в чужбина, с немското право и да ги оборудва със специализация в определени области на международното публично и частно право, европейското право с основен фокус върху въздушното и космическото право. Юридическият факултет издава степен „магистър по право“ (LL.M.) след преминаване на магистърска степен. Курсът може да се провежда както през зимния, така и през летния семестър.

University of Mississippi

Юридическият факултет на Университета в Мисисипи е световен лидер в образованието по въздушно и космическо право, както и в научните изследвания. Програмата по въздушно и космическо право предлага магистърска степен по право за завършили юридически факултети, обучени в САЩ и в чужбина. Юридическият факултет на Университета на Мисисипи е активен в областта на космическото право в продължение на много години и създава Journal of Space Law – най-старото списание в света, посветено на космическото право – през 1973 г.

Leiden University

Институтът по въздушно и космическо право в Лайден е създаден през 1986 г. Той предлага преподавани курсове и следдипломно наблюдение. Лайден също така организира симпозиуми и колоквиуми, с известна концентрация върху европейските аспекти на космическото право.

International Space University

Основната друга академична институция в Европа, която се занимава с космическо право, е Международният космически университет. Разположен в Страсбург, Франция, ISU е основан през 1987 г. Университетът предлага следдипломни програми, които обхващат, технически, инженерни, бизнес и политически аспекти на космоса, с цел обучението на космически специалисти. Магистърската програма за космически изследвания на ISU (MSS) е предназначена за лица, които търсят професионално развитие, по-нататъшно академично обучение или и двете чрез едногодишна или двугодишна програма за дипломиране.

За пример какво да очаквате, когато изучавате космическо право, вижте учебната програма на UNOOSA по космическо право.

Космическото право и българските университети

Наред с изучаването на дисциплини като международно трудово право и международно публично право, в някои университети в България се предлага по-конкретно и изучаването на космическо право. В Софийски университет „Свети Климент Охридски“ обучението на бакалаври по специалността „Международни отношения” включва и лекции по „Международно частно космическо право“, които се преподават на студентите в IV курс. Тези, които завършат ОКС “Бакалавър” могат да продължат образованието си в предлагани магистърски програми в определени чуждестранни университети. Софийският университет участва в състезанието Manfred Lachs Space Law Moot по космическо право, организирано от Международния институт по космическо право. България участва в състезанието за пръв път през 2018 г. и още с първото си участие отборът от СУ достига финала на състезанието и печели награди за най-добра писмена защита и най-добър оратор за Светлозара Стоянова.

Топ 5 университетa по международни отношения в света за 2022 според Times Higher Education Subject Rankings са:

  1. University of Oxford, UK
  2. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
  3. Stanford University, US
  4. Harvard University, US
  5. Princeton University, US

 

Топ 5 университетa по право в света за 2021 според QS World University Rankings са:

 

  1. Harvard University (САЩ)
  2. University of Oxford (Великобритания)
  3. University of Cambridge (Великобритания)
  4. Yale University (САЩ)
  5. Stanford University (САЩ)

 

Кариера и реализация

По какъв начин ще се гарантира достъп на икономически по-слаби страни в използването на космическите технологии? Каква трябва да бъде отговорността на държавите в случаи на щети, нанесени в космическото пространство или на Земята? Може ли Kосмосът да бъде използван за военни цели?

С бързото разширяване на космическото изследване и технологиите, търсенето на студенти с опит в космическото право нараства. Някои студенти избират да станат авиационни адвокати, докато други намират работа като юридически консултанти. Мнозина стават космически адвокати, които помагат на държавни организации и дори на частни компании, занимаващи се с изследване на космоса, да спазват съществуващите закони и договори. Космическите юристи също трябва да разбират достатъчно наука, за да дават на своите клиенти образовани съвети.

Екзопланети – Сами ли сме в Космоса?

Бъдещето на професията

В ХХI век сме и космическите дейности вече са все по-достъпни. Изследването на космоса е възможност не само за изграждане на модерни технологии и откриването на нови светове, но и за съвместна работа за постигане на по-голяма цел, независимо от националност, раса или пол.

През 2015 г. САЩ прима Competition Launch Competition Act който, наред с други неща, позволява на гражданите на САЩ да участват в дейности за добив на търговски ресурси, което означава, че не могат да претендират за собственост върху планетата или aстероид, но могат да притежават, транспортират и продават ресурс, извлечен от него.

Изучаването как можем да отглеждаме храна в орбита или на Марс дава представа за отглеждането на храна в екстремни условия на Земята. Медицинските изследвания, проведени на Международната космическа станция, ни помагат да разберем човешкото тяло по нов начин.

Да продадеш парцел на Марс? Колонизиране на други тела в Слънчевата система (или изграждането на наши собствени орбитални местообитания) като начин да създадем „резервно копие“ на човечеството? Космически туризъм през 2030г.? Всички тези донякъде все още необятни неща за човека могат да бъдат част от дейността на адвоката по космическо право.

Космическият адвокат е първо юрист. Юрист, който ще бъде търсен все повече в бъдеще, за да гарантира стабилност, предвидимост, прозрачност и ефективност на всички операции в космическото пространство.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top