fbpx
Начало » Любопитно » Занзибар – Островът на подправките, гмуркането и фестивалите

Занзибар – Островът на подправките, гмуркането и фестивалите

  • bobi
  • 15 февр. 2023
  •  Коментарите са изключени за Занзибар – Островът на подправките, гмуркането и фестивалите

В последно време една от особено популярните сред българи туристически дестинации е Занзибар. Тя привлича хора с приключенски дух и любители на спортове като гмуркане и кайт сърф. Освен дълги плажове и красив океан, островите от архипелага има с какво още да се похвалят в областта на историята, географията, културата и, разбира се, образованието.

География

Занзибар, или още Унгуджа на суахили, е остров в Индийския океан, разположен на 35 км от бреговете на Източна Африка. През 1964 година остров Занзибар се обединява с остров Пемба, с още няколко малки острова и с Танганика на континента, и така се появява Обединена република Танзания.

Занзибар е нисък и дълъг остров, разполовен от не много високи хребети и покрит с кокосови палми и друга растителност. В най-дългата си част е 85 километра, а в най-широката – 39. Климатът е типичен островен, тропически и влажен – средното количество на валежи е между 1500 и 2000 мм.

От големите диви животни се срещат леопард, мангуста, два вида маймуни, лемур, африканско прасе, пигмейска антилопа, около 20 вида прилепи и 30 вида змии.

В миналото Занзибар е бил търговски център, но славата му залязва след появата на големи пристанища по Източното африканско крайбрежие. Икономиката на страната в момента разчита на селско стопанство и риболов. Известен е с производството на карамфил и кокосови орехи, както и ориз и тропически плодове.

Население и език

Населението в южните и източните части на острова се нарича хадиму, а в северните части и в прилежащия остров Тумбату – тумбату. Тези две групи представляват най-старите заселници в Занзибар. След ХIX век новопристигналите заселници, предимно араби, ги изтласкали от западните и по-плодородни части на острова. След национализацията на земята през 1964 г тя е преразпределена с икономически реформи сред цялото население.

Най-широкоразпространеният език е суахили, но е силно повлиян от арабския и го наричат кисуахили. Арабското население говори суахили в ежедневието, а арабския се ползва в академични условия. Английският език също е масово разпространен.

История

Историята на Занзибар е повлияна в голяма степен от неговото местоположение – на пътя на търговските маршрути в Индийския океан, което го прави изключително достъпен както за търговци, така и за колонизатори от арабския свят, южните части на Азия и Африка. Първите имигранти били африканци, последвани от персите през X век, които по-късно били претопени от местното население. Тяхното присъствие обаче е оставило отпечатък върху оформянето на двете основни групи от населението – хадиму и тумбату. Това африкано-персийско население изповядва ислям и практикува много персийски традиции.

Арабите имат най-голямо влияние върху историята на Занзибар поради факта, че са го използвали като база за презокеанска търговия. Жителите на Оман започват да създават колонии от търговци и земевладелци на острова и се превръщат в местната аристокрация.

През XVI век португалците завладяват всички морски пристанища по източното африканско крайбрежие, включително Момбаса, Занзибар и столицата на Оман, Мускат. Техните интереси са предимно търговски, не толкова политическо-империалистични, и когато през XVII век влиянието им отслабва, остават незначителни следи от тяхното присъствие.

В края на XVIII и началото на XIX век търговията с роби се разраства поради голямата нужда от работна ръка на плантациите в Северна и Южна Америка, и поради тази причина Занзибар придобива ключова позиция в търговията с роби и със слонова кост.

Ето още няколко важни дати:

  • През 1861 г островът се отделя от Оман и става независим султанат.
  • През 1890 г британците обявяват протекторат над острова, който продължава повече от 70 години.
  • През 1963 г султанатът получава отново своята независимост.
  • През януари 1964 г въстание от левичари отхвърля султаната и превръща страната в република. През април президентите на Занзибар и Танганика подписват акт за обединение на двете държави, а формацията по-късно се нарича Танзания.

Образование

Занзибар е меко казана необичайна дестинация за продължаване на образованието, но пък е любопитно какво точно предлага. Няколко причини, които местен сайт цитира като привлекателни за обучение в Танзания, са че тя е на 113-о място в класацията по образование в света (след Замбия и Бангладеш и преди Камерун), на 119-о място в света по условия, благоприятстващи развитието на бизнеса, на 107-мо място в световната класация по икономическо развитие (след Буркина Фасо и Етиопия и преди Ботсвана и Албания), и на 93-то място по безопасност в света (след Мадагаскар и Еквадор и преди Боливия и Перу).

Образователна система

Една от основните характеристики на образователната система на Занзибар е, че съгласно Закона за образование на Занзибар от 1982 г. предоставянето на основно образование до средно ниво е задължително и безплатно. Училищната система включва 3 години предучилищно образование. Това обаче не се разглежда като част от основното образование. Началното образование включва седем години, последвани от 3 години от първия цикъл на прогимназиално образование. Тези десет години са основно задължително образование и учениците полагат окончателен изпит в края на този цикъл. Около 40 процента от първия цикъл на завършилите прогимназиално образование избират да продължат още две години, за да завършат втория цикъл на прогимназиално образование, в края на който се явяват на изпит за средно образование (CSEE). Удостоверението за напреднали се получава след допълнителни две години средно образование въз основа на тяхното представяне в CSEE.

Висшето образование в Танзания е представено от 50 университета, в Занзибар те са само 3, и в тях се предлагат 63 програми (повечето бакалавърски, няколко магистърски и цели две докторски).

Сред десетте най-популярни програми в Занзибар са:

  • Филология
  • Компютърни науки
  • ИТ
  • Образование
  • Счетоводство
  • Управление
  • Финанси & Банкиране
  • Администрация
  • Културология
  • История

Интересно е да се отбележи, че програмите по медицина, психология и право остават извън челната десетка, което показва по-различни тенденции от тези в нашите географски ширини.

Университетът Сумаид (Abdulrahman Al-Sumait Memorial University) е основан през 1998 г, средно прогресивна институция, по собствените им думи, която подкрепя равенството между половете и ислямската култура. Предлага компютърни науки, културология, образование, история, ИТ, естествени науки, филология, психология, таксите за които са около 1100 лева годишна такса.

Държавният университет в Занзибар – основан е през 1999 г, но започва да функционира през 2002 г. Състои се от няколко института и училища. Годишната такса е средно 1300 лева, а сред предлаганите специалности се нареждат счетоводство, администрация, химия, компютърни науки, финанси и банкиране, история, ИТ, мениджмънт, маркетинг, медицина, филология и туризъм.

Култура

В Занзибар има много фестивали, сред които Sauti za Busara – най-големият и най-известният. Това е тридневен музикален фестивал с множество събития, които отдават почит на живота, културата и хората в района; Международен филмов фестивал „Занзибар“ – може би най-известните фестивали в региона, който предлага филми от всички категории – от документални филми до пълнометражни филми и късометражни филми; Jahazi Literature & Jazz Festival – най-доброто от джаза, блуса, писането и думите. Събитията се провеждат на много места и някои от най-големите имена в света на африканската литература представят творбите си на този фестивал; Фестивал на водните спортове – плажен волейбол, ръгби и футбол и др.

Кухнята в Занзибар отразява няколко влияния, като последица от многокултурния и мултиетнически характер на наследството на Занзибар. Това е смес от различни кулинарни традиции, включително Банту, арабска, португалска, индийска, британска и дори китайска кухня. Съставки и рецепти, донесени от банту, първите обитатели на острова, които се намират в днешната кухня на Занзибар, са боб, сладки картофи и сладкиши. Една от най-разпространените рецепти е оризът пилау (ориз, кокосови орехи, ядки и подправки).

Ще завършим с интересни факти за Занзибар:

  • Фреди Меркюри е роден там.
  • Там се намират най-много от резбованите врати, типични за културата на суахилите.
  • Най-кратката война в историята е проведена в Занзибар. Англо-Занзибарската война на 27 август 1896 г. продължава 38 минути.
  • Подправките са основна част от икономиката на Занзибар, затова и островите се наричат Острови на подправките (Spice)

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top