fbpx
Начало » Любопитно » Православната църква съди Принстънския университет заради ръкописи, българска следа в спора

Православната църква съди Принстънския университет заради ръкописи, българска следа в спора

  • bobi
  • 17 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Православната църква съди Принстънския университет заради ръкописи, българска следа в спора

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет да им върне хилядолетни византийски ръкописи,пише в. „Ню Йорк таймс“. Изданието твърди, че реликвите били откраднати по време на Първата световна война от гръцки манастир, нападнат от българска чета.

Въпросните ръкописи – три на брой – са с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството, те били дарени на Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение, който ги бил купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в края на тази седмица в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира „Света Богородица „Икосифиниса“ в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.
Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал „забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи“.

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно. В текста, който е на френски език, пише, че „банда от 60 престъпници“ е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите „натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.“

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.

Източник: https://www.manager.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top