fbpx
Начало » Бакалавър » Спортни стипендии в САЩ

Спортни стипендии в САЩ

  • bobi
  • 07 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Спортни стипендии в САЩ

Една от най-важните причини спортистите да се стремят да спечелят стипендия и да се състезават в сферата на колежанските спортове се дължи на факта, че това им дава възможност да получат първокласно образование на нищожна част от разходите. Много от най-добрите университети в света са Американски – Харвард, Йейл, Принстън, Дюк, Бъркли и Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

Тези университети, както и много други като тях, предлагат стипендии, като Америка е едно от най-добрите места в света, където студентите могат ефективно да комбинират упражняването на спорт от най-високо ниво с получаване на научна степен. В допълнение на това, много от учебните заведения при необходимост могат да осигуряват персонални наставници и допълнителни учебни часове.

Много изявени спортисти не си поставят за цел получаване на висше образование поради това, че се страхуват да не загубят връзка с практикувания от тях спорт.Това е един злощастен компромис за много от спортистите, които могат да имат превъзходен академичен потенциал, без да осъзнават това. Американските колежи/университети могат да осигурят оптималните комбинации от спорт и академично образование, като за тези кандидати, които смятат, че имат шансове да се класират, има смисъл агресивно да преследват тези предлагани възможности.

Колежанската система в САЩ е създала някои от най-известните в света имена в спорта. Учащият се спортист може да се възползва от възможността за получаване на първокласно тренировъчно обучение, да участва в програми за развитие на спорта и да използва безплатни спортни съоръжения, и екипировка. Нормалният график включва една или две тренировки, или практики, дневно плюс допълнителни и ориентирани към конкретния спорт фитнес сесии. Всичко това върви едновременно с изпълнението на пълната програма за получаване на университетска научна степен.

Ползи и предимства

Колежанският  спорт ви дава възможност за учение и спорт на ново, най-високо ниво. Спортистите в университетите и колежите в САЩ получават достъп до спортни съоръжения от световна класа, често се състезават пред хиляди почитатели и фенове, повечето от състезанията и срещите се предават по телевизията и спортистите получават безплатна спортна екипировка. Повечето университети правят значителни инвестиции, за да гарантират на спортистите си най-добрите условия за постигане на техните академични цели и спортни резултати.

Концепцията в същността си е много проста – тя осигурява на талантливите спортисти изключителни възможности за развитие на академичните им и спортни кариери. Спортната стипендия в един Американски университет може да покрие много, а понякога и всички, разходи, които са свързани с получаването на академична степен. В замяна студентът-спортист представлява университета в съответния спорт, като едновременно с това поддържа добро ниво в класната стая. Понастоящем за близо 3 000 колежански спортни програми се състезават

Защо САЩ?

Американската образователна система се счита за най-популярната в света, защото 30% / 500 000 / от студентите в света избират да учат в САЩ.

Защо обучението в САЩ е толкова престижно?

Репутацията и качеството на американските университети е много висока, защото след завършване на образованието си, студентите не само придобиват солидни умения и знания, но те са и най-търсените специалисти от работодателите на трудовия пазар. Важно е да се знае, че само в американските университети се позволява студентите да бъдат ангажирани със спорт по време на обучението си. Университетите в САЩ отделят годишно милиарди долари за спортни стипендии и за осигуряване на условия за участие на студентите в спортни състезания. Студентите са разделени на малки групи и са им осигурени условия за обучение в различни курсове и програми, които стимулират тяхната креативност и иновативност, като се подчертават индивидуалните качества на всеки по отделно. Съществуват и много други причини поради които американските университети се считат за най-добрите в целия свят, поради което завършилите там студенти са най-добрите експерти в своята област.

Какво е спортна стипендия?

Спортната стипендия представлява парични средства, които студентът – спортист получава срещу задължението да се състезава в представителния отбор на университета. В САЩ спортни стипендии се отпускат на студенти практикуващи 29 различни видове спорт, както за жени, така и за мъже, като от тях най-популярни в Европа са: футбол, баскетбол, тенис, волейбол, лека атлетика, гребане, плуване, борба, стрелба, спортна гимнастика, хокей, водна топка и ски.

Какъв е размера на стипендията, която може да се получи ?

Този въпрос не е еднозначен, защото зависи от много фактори. Размерът на стипендията, предложена на студента от треньора зависи от успеха от дипломата за средно образование, резултатите от тестовете SAT и TOEFL, моментни спортни качества и резултати, предишните спортни резултати и не на последно място нуждите на отбора в момента. Стипендията може да варира до 100%, като нейния размер се определя единствено от треньора.

Цената за обучение зависи от академичното ниво на университета и варира между 20 000 и 40 000 щатски долара годишно. Сумата включва: лекции, учебници, преподаватели, квартира, храна и различни студентски такси. При условие, че спортистът – студент получи пълна спортна стипендия, то тогава всички споменати по-горе такси се поемат от университета. Спортната стипендия не покрива разходите за самолетен билет, застраховка, издаване на американска виза и цената за подготовката на студента за обучение в САЩ. Университета поема разходите за пътуванията на студента-спортист, свързани с участието му в спортни състезания / самолетни билети, хотел, храна и т.н. / , както и снабдяването му със спортни екипи и оборудване. Размерът на спортната стипендия зависи от способностите на спортиста. Пълна спортна стипендия се получават обикновено при жениските спортове, докато при мъжете стипендиите варират между 60% и 90%. Причината за тази разлика е, че американския футбол и бейзбола са предимно популярни като мъжки спортове в университетите и голямата част от стипендиите са за тях, докато за женските спортове и тези, които не са популярни са по слабо финансирани. Например мъжки отбор по тенис, който се състои от 6 основни състезателя и двама в резерв, получават само 4 или 5 пълни стипендии, които треньорът трябва да разпредели между всичките 8 състезатели по начин, по който всички да са доволни. Кой да получи пълна или частична стипендия зависи единствено от възможностите и уменията на спортиста. Важно е да се отбележи, че спортните стипендии се отпускат за срок от една година, след което в правото на треньора е да преразпредели стипендиите в зависимост от представянето на спортиста и постигнатите от него резултати. Размерът на стипендията зависи също така и от времето на постъпване в университета. Има възможност обучението да се започне през януари /пролетен семестър/ или през август /есенен семестър/. Важно е също да се отбележи, че чуждестранните студенти имат право да получават международни стипендии, които са отделни и независими от спортните стипендии. Студентите могат да кандидатстват за международна стипендия при условие, че средния им успех през учебната година е не по-малко от 3.5 GPA. Тези стипендии варират между 2000 и 8000 щатски долара на семестър. Чрез комбинирането на спортна и международна стипендия, студнтът – спортист има възможност да получи пълна финансова независимост по време на обучението си – така наречената пълна стипендия.

Условия

Кандидат-студентите трябва да започнат работа по кандидатстването си от 6 до 12 месеца преди заминаването им в САЩ. Ако го правят чрез агенция, тя извършва подробна и качествена оценка на техните спортни умения. След това, при наличието на добри резултати, изготвят техния профил и ги промотират на подходящите университетски треньори и отбори. Процесът продължава докато състезателите получат предложение за получаване на спортна стипендия и приключва след подписване на договор за обучение и спорт в американски университет или колеж.

Изисквания

За да може да получи разрешение да учи в университет в САЩ, кандидат-студентът трябва да има навършени 18 години и да не е по-възрастен от 26 години. Идеалното време за кандидатстване е незабавно след завършване на средно образование – 12 клас, защото тогава има най-голам шанс да се получи четири годишна стипендия. Шансът е най-голям за младите спортисти, защото треньорите могат да работят с тях най-дълго време. Важно е да се отбележи, че спортистите не трябва да са се състезавали на професионално ниво, тъй като състезателен лиценз се издава само на спортисти аматьори.

Образование

Чужденците, които желаят да учат в университет в САЩ трябва да притежават диплома за завършено средно образование. Наличието на по-добър среден успех от дипломата улеснява приемането в университета. Всички кандидати, които искат да бъдат приети в американски университет трябва да издържат успешно TOEFL и SAT тест.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top