fbpx
Начало » Бакалавър » Шотландия – безплатно британско образование

Шотландия – безплатно британско образование

  • bobi
  • 05 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Шотландия – безплатно британско образование

Шотландия, чисто формално, е част от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Английският език е официален, а местният шотландски се говори от едва 50-60 хиляди души. Правителството в Лондон взима много от решенията, свързани с живота на шотландците и отговаря изцяло за външната политика и отбраната на „страната”.

Образование в Шотландия

Може да се каже, че висшите училища в Шотландия предлагат сходно качество на образованието с това в останалата част на Великобритания. Много от преподавателите работят заедно, учебните планове си приличат, а университетите често поддържат връзки и с едни и същи компании в частния сектор.

Разлики обаче има. Шотландия има собствени традиции в образованието, датиращи от 14-15 век.  Например – най-старият университет е University of St Andrews, основан през далечната 1413 година. През 1707 година Англия и Шотландия се обединяват формално, но процесът по сливане на администрацията се оказва бавен и труден. В някои области – като висшите училища например – той така и не се състои.

Местната образователна система набляга по-скоро на широтата на предлаганите учебни дисциплини и тяхната достъпност до възможно най-много хора. Това е заложено в културата на шотландците – тяхното общество е колективистично и социално настроено – повече подобно на скандинавците, отколкото на англичаните.

Бакалавърските програми обикновено продължават по 4 години – за разлика от останалата част на Великобритания, където програмите са по 3 години. По тези си срокове шотландската система прилича на тази в България. За да привличат студенти от други части на Обединеното кралство, а и от света, някои програми дават възможност за прием директно през втората година от обучението, но за тази цел трябва да се положат допълнителни специализирани изпити.

Магистърските програми отнемат 1 или 2 години в зависимост от профила на бакалавърската степен, която е завършил кандидата и от изискванията на самия университет. Четирите най-стари университета в Шотландия – University of St Andrews, University of Glasgow, University of Aberdeen и University of Edinburgh имат една уникална за европейското образование привилегия – да присъждат магистърска степен в сферата на хуманитаристиката директно след приключването на 4 годишното обучение. За идентични програми в друг университет се получава само бакалавърска степен.

Избор на университет

Сейнт Андрюс, Глазгоу, Единбург и Абърдийн – това са четирите древни университета на територията на Шотландия. Отношението към тях в страната е сходно с това, на което се радват Оксфорд и Кеймбридж в съседна Англия. Безспорно, нямат същата международна разпознаваемост като английските си колеги, но също заемат водещи места в образователните класации.

Сред шотландците, възпитаниците на тези четири университета се ползват с много голям авторитет – както в академична среда, така и на пазара на труда. Разбира се, нищо не може да гарантира добра реализация по-добре от индивидуалните качества, но все пак добрата основа също не е за подценяване.

Добро начало за собственото ви проучване за най-добрите университети в Шотладния е класацията на The Complete University Guide за университетите в Шотландия. Общият резултат се формира на базата на няколко критерия, сред които са и посочените „изисквания за прием” и „рейтинг на успешната реализация”.

Позиция във Великобритания Университет Изисквания за прием Рейтинг на успешната реализация Общ резултат
2019
5 St Andrews 206 81,6 928
23 Edinburgh 180 74,9 762
24 Glasgow 200 83,3 757
28 Aberdeen 185 77,0 740
31 Dundee 177 85,3 730

Такси и стипендии

Едно безспорно предимство на обучението в Шотландия е, че е безплатно за студенти от Европейския съюз. За хора от държави с по-скромни възможности – като например България – това определено е важен фактор при избора на университет.

Всъщност, на документи образованието не е точно безплатно, но студентите от Европейския съюз получават финансиране от шотландското правителство. Преди да кандидатствате за такова, трябва задължително да сте получили оферта от висше училище на територията на Шотландия. Практиката показва, че ако университетът ви е одобрил, правителството също ще го направи.

Какво се случва в Шотландия след Брекзит?

Вече официално е ясно: Шотландия обяви, че висшето образование в страната за студенти от Европейския съюз остава безплатно поне до 2020 г. По този начин всички студенти, които се запишат до учебната 2019-2020 година, ще следват безплатно през целия си период на обучение, независимо от Брекзит. Предстоят дебати дали висшето образование да остане безплатно и след 2020 г.

От 2010 насам Шотландия поема изцяло таксите на всички студенти от Европейския съюз. След обявената дата за Брекзит през март догодина, правителството в Единбург заяви, че такси няма да има за студентите, записали се в първи курс идната есен. С решение този срок беше удължен с още година – за учебната 2019-2020. Така българските първокурсници, които започват обучение през 2019, ще следват изцяло безплатно.

По думите на шотландския образователен министър Шърли-Ан Съмървил решението трябвало да покаже на чуждестранните студенти, че са добре дошли:

„От референдума насам сме ясни, че искаме бъдещите студенти от ЕС да продължат да виждат Шотландия, като място, в което желаят да учат, да живеят и да наричат свой дом. Ние сме първото правителство на Острова, което предприема такива стъпки и се надяваме, че ще представляват силно послание към настоящите и бъдещите студенти, че са добре дошли тук“.

Решението бе приветствано от университетските среди и дори от опозицията в парламента. В момента държавата поема изцяло висшето образование на шотландските студенти, но не и на останалите, които живеят на Острова. Предстоят дебати как да се процедира след 2020 година. Според някои прогнози, ако за студентите от ЕС бъдат въведени такси, броят им ще се стопи и ще бъде заменен от шотландци, които отново няма да плащат.

За момента Шотландия е единствената страна от Острова, обявила подобна мярка.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top