fbpx
Начало » Бакалавър » Как да изберем университет във Великобритания

Как да изберем университет във Великобритания

  • bobi
  • 25 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Как да изберем университет във Великобритания

Великобритания все още е една от най-предпочитаните дестинации за получаване на висше образование дори и след Brexit. Изборът на университет там може да бъде предизвикателство предвид огромния избор от програми и разнообразни градове. Подбрахме няколко стъпки в кратък наръчник, който да улесни процеса.

  1. Използвайте класациите

Независимо колко много вече знаете за опциите за обучение във Великобритания, използвайте международните класации като тези на QS и Times Higher Education. Освен общата подредба ви съветваме да погледнете и как се нареждат университетите според специфични критерии, касаещи избраната от вас област. Например, класациите подреждат университетите и по предмети, както  и по още по-конкретни фактори като връзки с компаниите, ниво на изследователска дейност, процент международни студенти и т.н. Тоест, можете да филтрирате опциите до нещата, които са важни за вас самите и които ще търсите в бъдещия ви университет.

  1. Проверете за възможности за стипендии

Всеизвестен факт е, че британското образование не е сред най-евтините в Европа. Въпреки възможността за студентски заеми, опцията за получаване на стипендия или друг вид финансова помощ би улеснила избора ви. Много университети и организации предлагат различни стипендии, информация за които може да намерите и в сайта studyabroad.bg. На https://study-uk.britishcouncil.org/ ще намерите платформа за търсене на стипендии в британски университети за международни студенти.

  1. Изберете къде бихте искали да живеете

Избор на университет означава и избор на място за живеене в следващите няколко години. Критериите включват разходи за живот и наем, култура, климат, начин на живот. Искате ли да сте част от забързания Лондон и живота в огромен град, но да имате едни от най-високите разходи в страната? Или бихте предпочели по-малък град като Нотингам с по-достъпни цени, но по-малко възможности за кариера от столицата? Може би пък за вас е град до морето като Брайтън или Кардиф? Няма правилен отговор, когато става въпрос за лични предпочитания. Много студенти избират Шотландия заради липсата на такси за обучение. Помислете за приоритетите си и се опитайте да посетите лично някои от местата, за да добиете по-ясна представа за живота там.

  1. Свържете се с университетите

Добра идея е да се свържете с избраните университети и да получите повече информация за кандидатстването, програмите, таксите, възможностите за финансиране и студентския живот. По възможност е хубаво да посетите „отворен ден” на университета – срещата със студенти и преподаватели на място ще ви даде най-ясна представа какво да очаквате. Дори и да не успеете да отидете на място, човекът, отговарящ за приема, ще може да ви свърже с настоящи студенти, които да ви разкажат повече от личен опит.

  1. Научете повече за студентски живот

Каквито и да са интересите ви извън класната стая, британските университети предлагат разнообразие от клубове по интереси и спортни клубове, в които ще имате възможност да се занимавате с извънкласни дейности.

Ако се колебаете между два университета, социалните активности могат да бъдат решаващия фактор за финалния ви избор. Определени университети се славят с конкретни дейности, които се провеждат на добро ниво – например университетът в Манчестър може да даде възможност на студентите си да свирят на концерти в местни клубове.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top