fbpx
Начало » България » Училище „Дени Дидрò“ празнува своето официално откриване

Училище „Дени Дидрò“ празнува своето официално откриване

  • myotova
  • 21 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Училище „Дени Дидрò“ празнува своето официално откриване

Тържественото откриване беше изпълнено с много вълнения и емоции и събра над 200 гости -деца, родители, колеги, приятели, съмишленици и партньори на ПроКредит, дошли от цял свят, за да покажат подкрепата си и да дадат началото на инициативата – Училище „Дени Дидрò“.

Училището е изградено сред природата, разположено на площ от 6000 кв.м. в красивия град Банкя, където децата имат свободата да растат на чист въздух, да прекарват време в учене на открито и в изследване на естествената среда. Сградата на Училище „Дени Дидрò“ е изцяло съобразена със съвременните изисквания за енергийна ефективност, издържана в естествен архитектурен стил – дърво, камък и стъкло, а озонираща система намалява отделянето на въглеродни емисии.

Гостите бяха свидетели на невероятни представления на децата, които посещават Лятната програма на училището, като показаха наученото за „Дълбините на морското дъно“ през последната седмица. В празничната програма взеха участие фолклорен ансамбъл „Горна баня“ с песни и танци и момичетата от група „Мистик“ с техните изпълнения.

Приветствените слова на Петър Славов по случай официалното откриване отбелязаха кулминационния момент от празника и успяха да докоснат всеки един от гостите. Училище „Дени Дидрò“ се ражда благодарение на един огромен екип от хора, споделящи една и съща идеология. От хора, споделящи една и съща ценностна система, хора с общи цели. Съвсем открито бяха отбелязани и те в официалната реч:

„Скъпи приятели,

В Училище „Дени Дидрò“ всички ние ще се учим на трудолюбие. Ще се учим на отговорност. Ще се учим на толерантност. Ще се учим да се питаме и да се чуваме. Ще се учим на откровеност, на честност. Ще се учим на уважение. Ще се учим на търпение, на демократичност. Ще се учим да търсим истината. Ще се учим да критикуваме и да приемаме критика. Ще се учим да задаваме въпроси и да поставяме под съмнение отговорите. Ще се учим да бъдем свободни, да бъдем мислещи. Ще се учим да бъдем търсещи, да бъдем четящи.“

Старият училищен звънец, символ на българското училище, бе предаден на децата  не само физически, но и под формата на обръщение към тях, в заключителната част на речта:

„Мили деца,

Училище „Дени Дидрò“ е това, което ние възрастните Ви дължим. Това, което всички възрастни дължим на всички деца по тази земя.

Искам да Ви помолим да приемете този звънец….

Да давате началото на ден, в който някой ще се научи да пише, някой ще се научи да чете, някой ще се научи да рисува.

Ден, в който някой ще се научи да твори, да открива и преоткрива нови светове. Ден, в който някой ще се учи на трудолюбие, на свобода, на мир.

И така с този звънец… докато свят светува… и така во веки веков.“

Събитието приключи с обиколка на училищния комплекс. Присъстващите се разходиха из класните стаи, коридорите, спортния център, библиотеките и всички места, които ще бъдат достъпни за децата. Така всички родители и гости успяха да се докоснат поне за малко до училищната атмосфера и да си припомнят отново времето, в което те са били ученици.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top