fbpx
Начало » България » 6 ключови технологии на бъдещето

6 ключови технологии на бъдещето

  • netpro
  • 03 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за 6 ключови технологии на бъдещето

1. Интернет на нещата

На така наречения „Интернет на нещата“ се обръща много внимание в наши дни. Но за какво точно става въпрос? Технологията ще позволи ежедневно употребявани вещи като телефони, автомобили, домакински уреди, дрехи и дори храни да се свързват безжично към Интернет чрез интелигентни чипове. Така тези вещи ще могат да събират и обменят данни помежду си. Според изследване на Gartner, през 2020 година земята ще бъде покрита с 25 милиарда автономни уеб-свързани устройства, които ще си сътрудничат, за да служат на човечеството. 

2. Peloton

Компанията Peloton Technology създаде уникална технология, която позволява на товарните камиони да създават собствена колона по пътищата, като по този начин разхода на гориво значително намалява. Идеята е камионите да се движат колкото се може по-близо един до друг за да се намали съпротивлението на въздуха. За целта всеки камион трябва да има компютър на борда, за да се следи и контролира разстоянието между водещия камион и следващите го. Според компанията, тяхната система смекчава „най-честите аварии с камиони“, а при тестовете с два камиона са отчетени икономия на гориво от 10 на сто.

3. Wi-Fi 802.11ac

802.11ac е най-новият Wi-Fi стандарт, който почти утроява скоростта на предишния n стандарт. Досега за измерване на безжичните скорости се използваха мегабити (Mbps), но при новия стандарт вече се преминава към гигабит. Максималната скорост на 802.11n достига 450 Mbps, докато 802.11ac преминава границата от 1 Gbps. Много нови мобилни устройства вече включват 801.11ac спецификации и поддръжка на безжични скорости до 1,3 Gbps, но цената им е висока и липсва добра инфраструктура.

4. Криптовалута

Харесва ли ви или не, криптовалутата е реалност в съвременната модерна епоха, и всеки сериозен бизнес трябва поне да знае за нейното съществуване както и какви ползи може да извлече от нея. От десетките видове криптовалути, които са в употреба днес, най-старата и най-широко познатата е Bitcoin. В основата на системата Bitcoin е приложение с отворен код, което се разработва от физически лица или фирми, които се конкурират в това да предложат по-сигурна обработка на транзакциите. Всеки път, когато валутата преминава в други ръце, сделката се проверява от софтуера и се добавя защитен подпис. Транзакцията се записва и съхранява в мрежата, а малка комисионна (в Bitcoin) се изплаща на собственика на Bitcoin сървъра, и по този начин той печели. Първата стъпка, за да се сдобиете с биткоин е да създадете свой портфейл чрез даунлоуд на софтуера от bitcoin.org или някой подобен сайт. След това свързвате своя биткоин адрес (поредица от 34 или 36 цифри и букви, която започва с 1) с портфейла. Този адрес ви позволява да останете анонимен по време на сделките, ако искате. Чрез този адрес можете да купувате и продавате биткоини на борсата или да го споделите с приятели, за да си разменяте „пари”.

5. nCrypted Cloud

Облак-базираните услуги за съхранение и споделяне на файлове са гарантирана рецепта за загуба на данни. Ето защо има фирми, които са насочили усилието си за решаване на този проблем.  Новостартиралата компания nCrypted Cloud, представи своя флагман nCrypted Cloud Enterprise Edition. Достъпът до файла трябва да бъде удостоверен чрез обезопасен сървър.

6. Безжично зареждане             

Идеята за безжичното зареждане не е никак нова. За своите експерименти в областта говори още Никола Тесла през 1893 година. Решението обаче дойде едва през настоящия век – зареждането на четки за зъби и други мобилни устройства с помощта на магнитна индукция вече е факт.  Компанията WiTricity, която разработва технология за безжичен пренос на данни е стигнала обаче по-далеч. Технологията разработена от компанията създава магнитно поле, чийто обхват може да е няколко фута. Медна бобина прехвърля енергията към приемащите намотки в рамките на това магнитно поле. Енергията се прехвърля само, когато приемащите намотки са настроени на правилната честота, в този случай на 85 MHz. Подложката за безжично зареждане на WiTricity може да пренася до 3,3 киловат към акумултора, но компанията разработва и версия за 6,6 киловата.

Източник: CIO/ digital.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top