fbpx
Начало » Любопитно » 5 неща, които трябва да знаете за Шотландия

5 неща, които трябва да знаете за Шотландия

  • netpro
  • 14 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за Шотландия
Scotland large

1. Разбира се, Шотландия е част от от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Но има съществени разлики в манталитета на шотландците и англичаните. Първите са социално ориентирани и традиционно гласуващи за леви партии, което ги прави по-близки до скандинавските народи, отколкото до съседите си в южната част на Острова. 

2. В Шотландия се говорят три езика. Най-разпространеният от тях очевидно е английският, който се използва от практически всички. Но освен него съществува и т.нар. „Scots Gaelic“ или „келтски шотландски“, който прилича на ирландския език и се говори в планинската част на страната и по по-малките острови. На изток и около столицата Единбург пък има друг шотландски език – “Scots”, който повече прилича на английския, но е запазил някои келтски думи. 

3. Основната част от населението на Шотландия е струпано в много малка част от територията на страната – равнината от Глазгоу до Единбург. Там са базирани много висши училища, там има и най-много възможности за нощен живот, забавления и културни мероприятия. Провинцията е изключително красива, но има опасност да доскучее на млад човек, свикнал с живот в по-голям град. 

4. Особено високо ценени са дипломите получени от един от четирите древни университета на Шотландия. Това са: St. Andrews (основан през 1413); Glasgow (1415); Aberdeen (1495) и Edinburgh (1583). Освен престиж тези училища имат и повече правомощия и автономия в рамките на образователната система. 

5. Шотландия е истински магнит за чуждестранни студенти. Това в най-голяма степен важи за гражданите на Европейския съюз, защото те могат да се обучават безплатно. Освен българи, в страната учат много румънци, поляци, хора от прибалтийските страни и т.н. Това гарантира интересна и международна студентска среда и е сред другите големи плюсове на образованието в Шотландия. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top