fbpx
Начало » България » Фондация „Америка за България“ ще дари 2 милиона за ремонт на училищни кабинети

Фондация „Америка за България“ ще дари 2 милиона за ремонт на училищни кабинети

  • netpro
  • 05 ное. 2015
  •  Коментарите са изключени за Фондация „Америка за България“ ще дари 2 милиона за ремонт на училищни кабинети
rsz school

Фондация „Америка за България“ започва да набира проекти за модернизиране на учебната среда  в държавните и общински училища в България. Инициативата е част от конкурса  “Училища на бъдещето”, по който през последните 6 години финансиране са получили 45 училища от цялата страна. Тази година фондацията ще дари общо 2 милиона лева за създаване на училищни кабинети по природо-математически  науки, технологии и езиково обучение.

Условията за участие ще бъдат публикувани на интернет страницата на Фондация “Америка за България” на 5 ноември. Документи могат да се подават до 5 януари 2016 г. Фондация „Америка за България“ ще разгледа внимателно всички проекти и ще покани най-добрите да защитят идеите си пред конкурсната комисия. Избраните училища ще бъдат обявени до края на месец април 2016г. Максималният размер на финансовата  помощ за едно училище е 200 000 лева. Първото издание на на конкурса през 2013 година привлечеогромен интерес, като  в него участваха над 200 училища.

Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“. През последните 6 години програмата „Училища на бъдещето“  обхвана 45 български училища. Фондацията осигури  финансиране от над 3.5 милиона долара, а самите училища привлякоха допълнително още 1 милион лева.

„Стремим се да създадем стимул на учениците да преследват кариери в математиката, компютърните технологии и природните науки. Надяваме се все повече деца да се интересуват от математика и точни науки. По този начин България ще може да развива икономически сектори с висока добавена стойност и да осигури така необходимите кадри  на технологичните индустрии“, заяви Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки“, Фондация „Америка за България“.

Конкурсът “Училища на бъдещето” е само една от инициативите, с които Фондация “Америка за България” стимулира интереса на българските деца към природо-математическите науки и изучаването на английски език. Всяка година фондацията организира обучения и обмяна на опит в САЩ за 30 талантливи и амбициозни български учители и училищни директори. Вече повече от 5 години тя осигурява подготовката и участието на националните отбори по природни науки в най-престижните международни олимпиади и състезания. Фондацията подкрепя и програмата “Космически предизвикателства”, в рамките на която български младежи участват в лекции, дискусии и практически сесии, водени от експерти от НАСА и Европейската космическа агенция.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top