fbpx
Начало » България » МОН и асоциацията на издателите се споразумяха за новите учебници

МОН и асоциацията на издателите се споразумяха за новите учебници

  • netpro
  • 08 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за МОН и асоциацията на издателите се споразумяха за новите учебници
M-Kuneva-s-izdateli-07-04-16

Министерството на образованието и науката и Асоциацията на издателите подписаха днес споразумение, с което се решава проблематичната ситуация с учебниците за I и V клас. С подписите си издателите се ангажират да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд, както и да внесат проектите на учебници по „История и цивилизации“ за V клас до 9 юни 2016 г. От своя страна МОН се ангажира да оценява едновременно всички учебници по останалите предмети след 9 август 2016 г.

Това е записано в документа, който днес беше подписан пред медиите от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и директори на издателства.

Целта е по този начин учебникът по история за V клас, който единствен има напълно различно съдържание от досегашния, да бъде готов възможно най-близко до 15 септември. Директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевки коментира, че очаква децата да имат нов учебник най-късно до края на септември.

По останалите предмети за учебната 2016/2017 ще се учи по старите учебници. Всяко дете ще има на чина си буквар на 15 септември, категорична беше министър Кунева. Тя изрази увереност, че учителите ще се справят с новостите в математиката за първи клас, които представляват смятане по десетици, и за което не се изисква нов учебник.

Досега не съм се оправдавала никога с предшествениците си, нямам намерение да го правя и сега. Ситуацията е ясна, заповедта на предишния министър е издадена на 8 януари, седеммесечният срок по закон изтича на 9 август, дотогава издателите могат да внасят проекти. Опитвахме се да съкратим ден по ден, час по час, това е максималното, което можем да постигнем, обяви вицепремиерът.

Тя обясни, че министерството е провело фокус групи с учители и пробни уроци с ученици, от които изводът е, че учителите и децата ще се справят с новите програми и действащите учебници.
Кунева посочи, че са проведени много срещи с издателите, както и с депутатите от мнозинството. Ситуацията е сложна, но има решение. Реформата не бива да се отлага.

Родителите трябва да бъдат спокойни, че няма да допуснем хаос. За учителите са предвидени насоки, методически указания, както и обучения. МОН има график за обучения през цялото лято. В близките месеци ще проведа срещи с над 3000 учители. Изключително съм впечатлена от българските учители, те са изключително здрава и мотивирана част от българското общество и МОН твърдо стои зад тях, категорична бе Кунева.

Законът е приет, той беше чакан десет години, трябва да започнем реформата, коментира още министърът. Реформа с мрънкане не се прави, каза още тя.

Председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров коментира, че високо оценява новия стил на работа и диалога с министерството. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top