fbpx
Начало » Бакалавър » Медицински университет – Плевен ще открива научноизследователски институт

Медицински университет – Плевен ще открива научноизследователски институт

  • netpro
  • 13 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Медицински университет – Плевен ще открива научноизследователски институт
pleven

  Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерски съвет да одобри искането за откриване на Научноизследователски институт в Медицински университет – Плевен. МОН подкрепя искането на ръководството на висшето училище, подкрепено с решение на Академичния съвет.

  Предвижда се структурата на института да включва научните сектори „Медицина“, „Фармация“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и „Диагностични и социални дейности“, секторите „Докторанти“ и „Студентско научно творчество“, Библиотека, Издателски център и научно списание на Медицинския университет – Плевен.

  Институтът ще бъде научно звено, в което ще се концентрират съвременна апаратура и оборудване, финансови средства и научен потенциал. Ще бъдат оформени интердисциплинарни изследователски групи от изследователи на университета и други научни организации в следните сфери: роботизирана и минимално инвазивна хирургия, телемедицина и 3D медицина, онкогенетика и молекулярна патология, невромоторика, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, генетика на социално значими мултифакторни заболявания, редки болести и репродуктивна патология, свободно-радикални процеси и оксидативен стрес. Това ще даде възможност за провеждане на мултидисциплинарни изследвания и развойна дейност, насочени към развитието на медицината, подобряването на човешкото здраве и качеството на живот.

  Изграждането и осъвременяването на научната инфраструктура на Научноизследователския институт и неговата цялостна дейност ще се финансират със средства от бюджета на Медицинския университет – Плевен, от собствени приходи, от Специалния фонд за провеждане на иновативни изследвания в университета, от Фонда за подпомагане на изследователската дейност на докторанти, постъпления от национални и международни програми за финансиране на научни проекти и спонсорство.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top