fbpx
Начало » Любопитно » Кой ще бъде международното лице на науката за 2017 година?

Кой ще бъде международното лице на науката за 2017 година?

  • netpro
  • 05 юни 2017
  •  Коментарите са изключени за Кой ще бъде международното лице на науката за 2017 година?
Science 1
  • Международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ ще се проведе на 8 юни по време на Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство
  • 31 учени от целия свят ще се състезават за международната FameLab титла
  • България ще бъде представена от химичката Вероника Колева
  • През 2017 година участват най-много страни в сравнение с всички предишни издания на конкурса
  • В журито ще бъдат Елън Стофан (бивш Главен учен в НАСА), Джим Ал-Халили (професор по теоретична физика, автор и лице на ТВ предавания) и Тим Слингсби (Директор Образование във фондация Lloyd’s Register)
  • Мавриций, Уганда и Индия участват за първи път
  • Водещ ще бъде един от гласовете на радио Би Би Си Куентин Купър

31 от най-добрите комуникатори на науката от целия свят се събират тази седмица на Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство за 10-ия международен финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“.

Престижният конкурс, създаден от Челтнъмските фестивали и ко-продуциран от Британски съвет, търси млади учени, които вдъхновяват хората да погледнат на света с различни очи.

Всеки финалист ще участва с 3-минутно представяне на научна тема по свой избор. Презентациите ще бъдат оценявани според златното правило на трите „Cи“-та (от английски език): Content (съдържание), Clarity (яснота) и Charisma (харизматичност). 

Международният финал на FameLab ще се проведе на 8 юни пред публиката на популярния Челтнъмски фестивал на науката в Обединеното кралство, а хиляди ще могат да го гледат онлайн чрез излъчване на живо. На сцената ще излязат победителите от 3-те международни полуфинала, които ще се проведат предния ден. В полуфиналите тази година участват общо 31 държави: Австралия, Азербайджан, Бразилия, България, Кипър, Чехия, Египет, Франция, Германия, Гърция, Хонконг, Индия, Ирландия, Италия, Корея, Казахстан, Латвия/Естония, Малайзия, Малта, Мавриций, Холандия, Полша, Португалия, Катар, Южна Африка, Испания, Швейцария, Тайланд, Уганда, Великобритания и Виетнам. 

България ще бъде представена от химичката Вероника Колева, която спечели националния финал на конкурса, провел се в рамките на Софийския фестивал на науката през месец май. Вероника е на 21 години и в момента завършва Химия в СУ „Св. Климент Охридски“. Въпреки, че е родена в столицата на смеха Габрово, Вероника всъщност има много сериозно отношение към науката. Участва в научни състезания още от училище, а истински се „запалва“ по химията, когато среща химиците от Групата за бързо гърмене. Днес е една от тях. 

Вероника спечели националния финал на FameLab с впечатляващото си представяне, в което обясни на какво се дължат „суперсилите“ на гущерите гекони, които могат да ходят по стени и тавани без да падат.

Създаден през 2005 година от Челтнъмските фестивали, „Лаборатория за слава FameLab“ днес е водещият в света конкурс за комуникация на науката. Конкурсът стана международен благодарение на партньорството с Британски съвет от 2007 година насам и в него вече са участвали над 9000 млади учени и инженери.

Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“ във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Партньори на конкурса са Столична община, Аурубис България, София Тех Парк, форум „Демокрит“, Българската национална телевизия, в. Аз-буки, сп. BBC Знание, онлайн списание БГ Наука.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top