fbpx
Начало » Бакалавър » Държавата отпукса допълнителни стипендии за инженери, учители и медицински сестри

Държавата отпукса допълнителни стипендии за инженери, учители и медицински сестри

  • netpro
  • 11 юни 2015
  •  Коментарите са изключени за Държавата отпукса допълнителни стипендии за инженери, учители и медицински сестри
Tuition fees

Те ще се дават само за специалности, които са приоритетни за държавата. Сред тях са инженерните и техническите науки, педагогиката, медицинските специалности, агрономството и животновъдството, специалностите свързани с култура, изкуство и спорт, обясни вчера шефката на дирекция „Висше образование“ в МОН доц. Мария Фъртунова, пише „Монитор“. Тя допълни, че с европейски стипендии ще се стимулират и студентите от защитените специалности, които ще бъдат въведени.

С такъв статут ще са тези специалности, за които има твърде малко кандидат-студенти, но са приоритетни за икономиката ни. В момента МОН прави разчети съвместно с МФ и търси възможности за увеличаване на стипендията до 150 лв. от сегашните 120 лв. на месец. Бюджетът за следващите две учебни години е 26 млн. лв. За да участват в класирането, студентите трябва да имат успех не по-нисък от „Добър“ 4.

С парите студентите покриват разходи за обучение , като същевременно харчат по-малко за наеми и пътувания, показва пък проучване на МОН сред 4000 анкетирани курсисти. През последните години средният успех на класираните за стипендия се покачва до „Отличен“ 5,72. Сред десетте висши училища с най-висок среден успех по класираните формуляри са Националната музикална академия, Академията на МВР, Военната академия, СУ. От 2012 година досега са подадени 299 186 формуляра от студенти.

От МОН са изчислили, че ако се наредят в една линия, тя ще е дълга 90 км. Ако пък към всеки формуляр се прибавят и другите документи, необходими за кандидатстване, дължината ще набъбне до 450 км., колкото е разстоянието между София и Варна. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top