fbpx
Начало » Бакалавър » В кои държави образованието е най-достъпно

В кои държави образованието е най-достъпно

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за В кои държави образованието е най-достъпно

Таксите в редица университети по света продължават да нарастват. Но за престижна диплома не е нужно да разполагате с 5-цифрен бюджет! Има много държави в Европа и света, в които студентите могат да следват безплатно или срещу ниски такси. Представяме ви селекция от избрани държави, както и информация за прием в техните университети и таксите им (или липсата на такива).

Германия

Интересът към следването в Германия продължава да расте. Това се дължи на факта, че за бакалавърските програми в държавните университети няма такса и това е валидно както за германските, така и за чуждестранните студенти. Изисква се единствено минимална административна такса от 150 – 250 евро.

Тези ниски такси, съчетани с немската силна икономика и отличната образователна система, правят обучението в Германия изключително атрактивно едновременно за студентите и техните родители. В класацията на QS World University Rankings намират място повече от 40 университета в Германия, като най-напред се нарежда Technische Universität München.

Очертава се, обаче, че безплатното образование в Германия няма да бъде възможно още дълго. Провинцията Баден-Вюртемберг наскоро обяви плановете си за възстановяване на таксите за студенти извън Европейския съюз. Освен това, дори и да се обучавате безплатно, ще ви е необходим бюджет за разходи за живот.

Франция

Технически в държавните френски университети има административни такси, но те са много ниски на фона на повечето държави – около само 184 евро за бакалавърските програми. Сумата може да бъде малко по-висока за специализирани програми като медицина и инженерство. Ако искате да учите в т.нар grande école, очаквайте таксите да са в по-широк диапазон.

Както и в Германия, повечето програми без такси се преподават на родния език. Все повече университети обаче предлагат програми на английски език, особено на ниво магистър.

Разходите за живот във Франция са сравнително достъпни, от около 9 000 евро на година, но трябва да сте подготвени за повече, ако живеете в столицата Париж.

Скандинавски държави

Познати със своя висок стандарт на живот, прекрасната си природа и либералната си политика, Скандинавските страни притежават също и една от най-силната образователни системи в света. Дания, Финландия, Исландия, Норвегигя и Швеция предлагат възможности за безплатно обучение:

В Норвегия университетското образование е достъпно без такса за всички студенти от всички националности и нива на обучение. По-голямата част  от бакалавърските програми се преподават само на норвежки език. Магистърските и докторските програми предлагат обучение на английски език.

В Дания и Швеция безплатно е образованието само за студенти от ЕС и Швейцария. Финландските университети също ще започнат да изискват такси от студенти от държави, които не са членки на ЕС (в порядъка на 1 500 евро на година).

В Исландия няма такса в четирите държавни университета с единствено изключение от регистрационната такса от 400 евро на година.

А разходите за живот? Това е уловката: разходите в Северна Европа са сред едни от най-високите в целия континент. Това се дължи на силната икономика в региона и стабилната валута. Затова и 4-те скандинавски столици са класирани сред най-добрите студентски градове: Копенхаген, Хелзинки, Осло и Стокхолм.

Други държави в Европа с безплатно (или евтино) образование

Австрия

Студенти от ЕС имат същите права като австрийците и могат да се обучват напълно безплатно до 2 семестъра във всяко ниво. След това те плащат такса от само 363 евро на семестър. Разходите за живот са в порядъка на 10 000 – 12 000 евро на година. Виена е на 16-то място в класацията QS Best Student Cities 2016.

Чехия

Студенти, които говорят чешки, могат да следват безплатно в държавните университети. Програмите на английски са около 4 000 евро на година. Разходите за живот са достъпни – между 4 000 и 9 000 евро годишно. Столицата Прага е на 39-то място в класацията QS Best Student Cities 2016.

Италия

Частните университети в Италия са с много високи такси, но държавните са доста по-евтини с такси между 850 и 1000 евро за бакалавърски програми. Европейските студенти могат да кандидатстват за заеми и стипендии. Разходите за живот са около 12 000 евро на година. Милано е на 38-място, а Рим – на 61-во място в класацията QS Best Student Cities 2016.

Испания

Европейските студенти в Испания могат да се възползват от такси 680 и 1 400 евро на година в държавните университети. Разходите за живот са между 10 000 и 13 000 евро на година. Мадрид и Барселона са на 22 и 30 място в класацията QS Best Student Cities 2016.

Други държави в света

Аржентина, Индия и Тайван са сред държавите, чиито университети изискват най-ниски ниски такси. В Арежентина бакалавърските програми са в порядъка на 5 000 евро годишно, в Индия –около 8 000, а в Тайван – 4 000 евро. Разходите за живот в тези държави също са ниски.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top