fbpx
Начало » България » Втората работилница на CoderDojo Bulgaria започва на 31 октомври

Втората работилница на CoderDojo Bulgaria започва на 31 октомври

  • netpro
  • 27 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за Втората работилница на CoderDojo Bulgaria започва на 31 октомври
CoderDojo

CoderDojo е глобална мрежа от над 1500  безплатни детски клуба за програмиране в над 60 държави, създадена и задвижвана от доброволци и вдъхновяваща децата не просто да обичат технологиите, но и да ги създават.

Както е навсякъде по света, CoderDojo Bulgaria се реализира благодарение на екип от доброволци –ментори и организатори. Инициативата за неговото създаване в България идва от Дигитална национална коалиция.

Тази събота  – 31 октомври от 11 часа ще се състои втората работилница  Dojo@11 в стартъп акселератора Eleven, с подкрепата на Microsoft.  От CoderDojo Bulgaria предвиждат този път да се включат 30  деца и 15 ментора.  Подготвени са четири различни програми в зависимост от възрастта на участниците и дали това им е първо или второ посещение.

„Форматът един ментор на 2-3 деца ни дава възможност да сме изключително гъвкави по отношение на обучението за децата. Всъщност програмите може да са толкова на брой, колкото и менторите“ Гергана Паси, Дигиталана Национална Коалиция.

Втората работилница се очертава  да бъде дори  по-забавна от първата, тъй като събитието съвпада с Хелоуин.  Организаторите от  CoderDojo Bulgaria очакват нашествие на чудовища и вещици и са категорични, че предпочитат лакомства пред пакости.

В пилотната сесия Dojo@11 на 17 октомври се включиха  20 деца на възраст 6-12 години и 10 ментора. Чрез специално създадени за деца визуални програми участниците се забавляваха да управляват герои от любими игри като Angry Birds и в същото време направиха първите си стъпки в програмирането.

Отзивите от страна на децата, родителите, менторите и организаторите са изключително позитивни.

Виктор Марков (участник 11г.): „Беше много забавно. В началото не изглеждаше много лесно, но когато се затруднявах,  менторът ми помагаше. В края вече се справях супер бързо. Нямам търпение да направя първата си игра.“

Даниел Томов (родител): „Искрено Ви благодаря, че организирахте CoderDojo – беше прекрасно и супер интересно за децата (Ема е ‘кодила’ всяка свободна минута след това)“.

Мартина Колева (ментор): “ Работата с деца носи голяма отговорност и още по-голямо удовлетворение. Преди началото на работилницата се притеснявах, дали ще мога да предам информацията по достъпен и същевременно интересен начин, дали ще мога да задържа вниманието им. За щастие децата бяха много любопитни, концентрирани и възприемчиви. Беше истинско удоволствие за мен!“

Теодор Панайотов (организатор): „Работата ми е такава, че съм изнасял безброй презентации и времето, в което изпитвах сценична треска, отдавна отмина. Истината е обаче, че този път се вълнувах изключително много. Децата са една прекрасна, неподправена, но и много трудна аудитория. Ако обаче успееш да я завладееш, удовлетворението е до небесата.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top