fbpx
Начало » Бакалавър » Шотландия – Кои са най-добрите университети

Шотландия – Кои са най-добрите университети

  • netpro
  • 02 юни 2017
  •  Коментарите са изключени за Шотландия – Кои са най-добрите университети
Scottish Bagpiper at Glen Coe Scotland - Diliff

В нашето списание обикновено разглеждаме възможностите за образование във висши училища на конкретна държава. Този път обаче традицията малко ще се промени и няма да пишем за отделна страна. Или поне не точно.

Шотландия, от юридическа гледна точка, е част от Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия. Английският език е официален (местният шотландски се говори от едва 50-60 хиляди души.) Правителството в Лондон взима много от решенията, свързани с живота на шотландците и отговаря изцяло за външната политика и отбраната на страната.

И все пак „страната”, защото Шотландия все пак има много от характеристиките на отделна държава – собствен министерски съвет и парламент (макар и с ограничени правомощия), собствена полиция и редица други институции.

И това, което е най-важно за нас – собствена образователна система. При това доста различна от английската, както редовните читатели вече знаят. В този материал обаче няма да задълбаваме в нея, а ще поговорим за някои конкретни университети, посочени от QS World University Rankings като най-добри за образование през 2016.

University of Edinburgh

Бакалаври : 21 369 

Магистри: 11 222  

Първият университет в списъка с най-добри висши училища в Шотландия е и шестият най-стар университет в англоезичния свят. Университета в Единбург е създаден през далечната 1583 година.  И му личи. Не ни разбирайте погрешно – не е старомоден, а просто се намира в истинска средновековна атмосфера в сърцето на стария град на шотландската столица. Според класациите, той е на 21-во място в света и на 6-то във Великобритания. Университета играе важна роля за културния и икономически живот на цял Единбург. Той е център на много фестивали, конференции и други събития. 

University of Glasgow

Бакалаври: 19,160

Магистри: 7,655 

На второ място е най-големият шотландски университет, разположен в най-големия град на страната – Глазгоу. Местният университет може да се похвали по-дълга история, дори от столичния. Той е създаден през 1451 година. Единственото нещо, по което отстъпва на Единбург е 62-рата му позиция в международните класации за образование. Това обаче не означава, че образованието там не струва. Напротив – някои от най-успешните бизнесмени, политици и общественици във Обединеното кралство са учили именно там. Животът в по-голям град като Глазгоу също си има своите предимства.   

University of St Andrews

Бакалаври: 6,169

Магистри: 1,606  

Изглежда, че колкото по-назад отиваме в нашата класация, толкова по-надалеч в миналото на Шотландия стигаме. Сейнт Андрюс е третият университет, за който ще говорим. Той е основан още по-отдавна – през 1410 година. В класациите по различните образователни направления той следва Университета в Глазгоу плътно по петите, но въпреки това между двете висши училища има съществени разлики. Като начало Ст. Андрюс се намира в малко университетско градче в провинция Файф, на източния шотландски бряг, а не в голям и космополитен град.  Около една трета от населението на града работи или учи в университета. Другите две трети работят в сектора на услугите и се грижат за тях. Може да е странно, но има своите предимства, а живота там е спокоен и добре уреден. 

University of Aberdeen

Бакалаври: 9,598

Магистри: 2,424  

Университетът в Абърдийн заема авторитетното 137-о място в света, според QS World University Rankings. Подобно на другите висши училища, изброени дотук, той също може да се похвали с много дълга история, датираща от 1495 година. Благодарение на нефтената индустрия в Северно море, Абърдийн е точно толкова богат град колкото и Лондон, а техническите специалности във висшето училище традиционно се смятат за много силни. Цените обаче също по-високи от средното за Шотландия… Други поводи за гордост на висшето училище са огромната ботаническа градина (цели 11 акра) и новата библиотека, която бе построена през 2012 на внушителната стойност от 57 милиона британски лири.  

University of Strathclyde 

Бакалаври: 14 670

Магистри: 6 540 

Най-накрая и един по-млад шотландски университет. Стратклайд води началото „едва“ от 1796 година. Но, обективно погледнато, получава статут на университет през 1964, така че може да го броим за нов. Това е второто висше училище, базирано в Глазгоу, което попада в нашия списък.  Образованието тук като цяло е добро, но има две направления, с които Стратклайд се гордее особено много. На първо място това са иновативните програми за предприемачество.  И второ – технологичния център към висшето училище, който цели да събере на едно място бизнеса и образованието.

Heriot-Watt University

Бакалаври: 6,503

Магистри: 1,415 

Вече имаме и втори университет и от Шотландската столица Единбург. Създаденият пред 1821 Хериот-Уот е класиран на стабилното 318-то място в света. Доскоро висшето училище също се помещаваше в стария град, но от 1990 се премести в предградието Рикартън, в обширен кампус, обграден с множество паркове и разполагащ с някои от най-модерните спорни съоръжения не просто в Единбург, но и в региона.

Университетът може да се похвали с много добра реализация на студентите си. Статистиката показва, че 80 на сто от възпитаниците му си намират работа по специалността до шест месеца след като приключат обучението си. Това е внушителен процент дори и по стандартите на авторитетните висши училища на Острова.

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top