fbpx
Начало » България » Нов учебник по предмета “Гражданско образование” и на изд. „Просвета“

Нов учебник по предмета “Гражданско образование” и на изд. „Просвета“

  • j.yaneva
  • 06 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Нов учебник по предмета “Гражданско образование” и на изд. „Просвета“

В програмата за XII клас учениците също ще имат часове по “Гражданско образование”, а за целта вече има нов учебник по тази дисциплина на издателство “Просвета”. Проф. Христо Тодоров е ръководител на авторския колектив, създал учебното съдържание и преподавател в Нов български университет.

“Когато се въведе, в началото на миналата учебна година, предметът “Гражданско образование” бяха създадени 5 учебника от различни издателства. Те са по една и съща одобрена от Министерство на образованието програма, но са доста различни.

Картината сега е сходна, също има няколко учебника от няколко авторски колектива. И отново има определени специфики, независимо от общото в програмата“, казва проф. Христо Тодоров – преподавател в Нов български университет.

В учебната програма е предвидено да има два учебника за двете последни години, когато се изучава предметът. Така са разпределени и темите, които в XII клас са с надграждане и усложняване от предишната година.

“Първият раздел от учебника (за XII кл.) “Гражданите, властта и държавата” са буквално продължение и задълбочаване на няколко теми, които са от XI клас.

Вторият раздел обаче е нов – “Гражданите и икономиката”, и тук става интересно, защото за първи път в българското училище българските ученици се срещат с икономическа теория – как се извършва стопанска дейност, какъв е нейният смисъл, кои са основните понятия, с които описваме и осмисляме стопанския живот и т.н.

Третият раздел е “България и глобализацията” – нещо, което е съвършено актуално, включително до Covid-пандемията”, коментира проф. Тодоров.

Източник: БНР

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top