fbpx
Начало » МВА » Бизнес образование по време на Covid-19 – какво ново?

Бизнес образование по време на Covid-19 – какво ново?

  • myotova
  • 09 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Бизнес образование по време на Covid-19 – какво ново?
MBA

От самото си създаване, международната програма MBA (Магистър по бизнес администрация) винаги е била трамплин за амбициозни професионалисти, които търсят промяна. Независимо дали е време за ново поприще, нова работна среда или нова дестинация, MBA предоставя пъстра палитра от възможности за професионален рестарт.

Гъвкавостта и адаптивността са основните качества, които бизнес лидерите на бъдещето трябва да усъвършенстват. В последните месеци, форматът MBA също показа, че притежава нужната гъвкавост, за да се приспособи към новия свят на Covid-19. Проследете нашия разбор на най-вълнуващите промени сред водещите MBA програми на световно ниво.

Разнообразни формати

Когато светът се затвори по домовете си в началото на 2020 г., бизнес училищата трябваше да преминат през труден период, прехвърляйки цялата си редовна програма на обучение онлайн и постепенно адаптирайки я за дигитална среда. Някои от тях нямаха капацитета да направят този преход плавно и 100% успешно. С малко време и гъвкавост и истински вдъхновени усилия, обаче, най-реномираните международни университети сега са по-готови от всякога да предложат качествено обучение в разнообразни форми.

Хибридно обучение

Испанското IESE Business School е едно от бизнес училищата, които ще преподават своята MBA програма в хибриден формат, поне в периода 2020-2021. С други думи, MBA професионалистите ще имат пълната свобода да изберат дали да присъстват в часовете и упражненията на място или да се включат с видео връзка.

Ако на пръв поглед това ви изглежда тромаво – поредната Zoom среща – просто разгледайте методите, които университетите използват, за да предоставят истински интерактивно изживяване на участниците. Многобройни екрани, мултимедийни системи от най-висок калибър и индивидуални микрофони вече са част от техническото оборудване във всяко групово упражнение в IESE Business School. Технически специалисти присъстват на място в залата за лекции, за да могат бързо и незабележимо да откликнат при нужда.

Hult International Business School пък разполага със специална технология, която проследява лекторите докато те се движат и говорят. По този начин, дори от разстояние, MBA участниците имат усещането, че присъстват в класната стая физически и пълноценно.

Други университети като Vlerick Business School предлагат и изцяло онлайн програми. Белгийското бизнес училище разработва този формат през 2017 г., дълго преди пандемията, и вече има богат опит с дистанционното обучение по бизнес и мениджмънт. Това е подходяща възможност за всеки професионалист, който търси начин да придобие нови бизнес качества и умения без да прави компромис с работата и ежедневието си.

Тестове за прием в MBA

Промени има не само в учебната среда, но и в някои аспекти от процеса по кандидатстване и прием. Специализираните тестове GMAT и GRE, както и сертификатите за владеене на английски език като TOEFL и IELTS, формират един от компонентите във вашата MBA кандидатура. До скоро центровете, които провеждат тези изпити, бяха физически затворени, и вместо това осигуряваха възможност на кандидати от цял свят да се сдобият с нужните резултати онлайн. След месеци адаптация и хиляди изпити проведени дистанционно, повечето тест центрове са отново отворени.

В допълнение, много международни MBA програми въведоха свои вътрешни изпити или започнаха да предоставят други възможности за улеснение на своите амбициозни кандидати. Престижното бизнес училище IE Business School, също намиращо се в Испания, приема резултати и от Duolingo English Test – тест в онлайн формат, създаден от популярната платформа за изучаване на чужди езици Duolingo. Училището също предлага своя IE Global Admissions Test (ieGAT), който може да послужи като алтернатива на тестовете GMAT, GRE и LSAT.

Такси и стипендии

Изправени пред предизвикателството на пандемията, първата работа на университетите, разбира се, беше да се погрижат за сигурността на своите студенти и служители. Това продължава да бъде тяхна водеща цел и днес.

За да осигурят достъп до качествено образование на хора, които по някакъв начин са потърпевши от пандемията или последващата криза, много институции въведоха допълнителни стипендии или други начини на финансиране. Например, фондът за стипендии „IE Resilience Scholarship Fund (Covid-19)“ се състои от 5 милиона евро, предназначени за кандидати и сегашни студенти в IE University и IE Business School.

Said Business School в Oxford University (Великобритания) също основа свой фонд през юни 2020 г. – „Dean’s Response Fund“. Неговите цели са да осигури платени стажове за MBA професионалисти, да подкрепи студентите в техните предприемачески проекти и да увеличи броя стипендии в университета.

Алтернативно финансиране

Макар и във време на криза, MBA кандидатите могат да се възползват и от външни източници на финансиране, с които да подпомогнат обучението си. Има разнообразие от стипендии и заеми, които са на разположение на професионалистите, планиращи тази следваща стъпка в своята кариера. Изложението Access MBA също се включва с интересна инициатива за участниците. На 23 ноември 2020 г., българските професионалисти ще се докоснат виртуално до най-доброто от световното бизнес образование. С участието си, всеки от тях ще има възможността да спечели стипендия на стойност 1000 евро, която да инвестира в своята MBA програма.

Нови формати, същите ползи

Колкото вълнуващи промени и новости да посрещат водещите институции за бизнес образование в света, основите на MBA си остават същите. Ползите на тази програма са дългосрочни и стигат далеч отвъд намирането на нова работа по време на криза. Истински стойностното в MBA е, че възвръщаемостта на инвестицията трае десетилетия.

Именно заради динамичното състояние на пазара в момента, MBA е безценна възможност за професионалистите, които ще трябва да навигират нови бизнес предизвикателства. Възпитаниците на тази програма изпъкват сред множеството, не само заради изключителната репутация на дипломата, но и благодарение на междуличностните умения, които развиват по време на обучението си. Адаптивност, гъвкавост, работа в екип, комуникация – тези качества са от все по-голяма необходимост в бизнес средите.

MBA – това е съвкупност от нови познанства, умения и възможности, с които да преобразите кариерата си, дори и да изпитвате професионални затруднения в резултат от кризата Covid-19. Запознайте се с още от ползите на най-реномираната програма по бизнес и мениджмънт на 23 ноември. Проведете делови индивидуални видео консултации с бизнес училища от цял ​​свят, включително Said Business School в Oxford University, SDA Bocconi, Vlerick Business School, и други.

Заявете участие сега на Access MBA: https://www.accessmba.com/link/GDV

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top