fbpx
Начало » Любопитно » Как се отразява разводът на здравето?

Как се отразява разводът на здравето?

  • bobi
  • 27 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Как се отразява разводът на здравето?

Каквото и да си говорим, разводът е изключително стресово събитие в живота на човек. Той бележи краят на мечтите, на надеждите да изживееш с избрания някога партньор живота си, да остареете заедно. Разводът е неизвестност, страх, понякога и облекчение, разбира се, когато взаимоотношенията в една връзка отдавна са станали безнадеждни. Оказва се обаче, че разводът влияе не само на психическото, но и на физическото ни здраве.

Изследователите са на мнение, че той може да повлияе неблагоприятно върху здравето, особено на хората след 50-годишна възраст, които след раздяла с партньора се „занемаряват“, пише в. „Дейли експрес“. Специалистите свързват тютюнопушенето и бездействието на тази възраст с риск от преждевременна смърт, който за разведените е с цели 46 процента по-висок, отколкото за семейните.

Останалите без партньор хора също така изпитват по-голямо неудовлетворение от живота, чувстват се несигурни, често се самообвиняват, изпитват завист към щастливите двойки или най-малкото чуждото щастие им носи тъга. Това се наблюдава по-често при разведените жени. Склонността към тютюнопушене и бездействие е характерна и за двата пола.

Тази зависимост отчасти се обяснява с липсата на партньор, който да окуражава индивида да се грижи за здравето си. Същото е като с готвенето. Когато човек живее сам, обикновено няма стимул да готви, още по-малко всеки ден, и си казва: „За кого да го правя?“ Може би няма по-тъжно чувство от това да се чувстваш ненужен.

Интересно наблюдение е, че мъжете по-трудно преживяват раздяла, защото генетически в тях е кодирано да се отдалечават от приятелите си, вместо да ги използват като рамо за подкрепа. Склонни са да се затварят в себе си и по този начин да генерират още по-голямо напрежение и стрес, вместо да споделят с близък човек и да се разтоварят поне малко. В това отношение жените са по-отворени една към друга. Прословутата им приказливост, граничеща понякога с клюкарене, в този случай им помага.

Причина за това поведение на мъжете и жените е хормонът вазопресин, който се отделя в задната половина на хипофизата. Той е виновникът мъжете трудно да поддържат комуникацията със своите другари, докато при жените е обратното. А това означава, че мъжете най-вероятно ще тъгуват по-дълъг период от време (макар да не им личи) и поради това ще страдат повече.Всичко това се отразява и на физическото им състояние. Изследването показва още, че наскоро разведените мъже имат по-слаб имунитет от женените.

Източник: Obekti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top