fbpx
Начало » Бакалавър » Най-желаните професии за българските гимназисти са архитектура и медицина

Най-желаните професии за българските гимназисти са архитектура и медицина

  • bobi
  • 26 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Най-желаните професии за българските гимназисти са архитектура и медицина

В момент на остра липса на кадри, проектът „Един ден в професията“ даде възможност на единадесетокласници отрано да „влязат в обувките“ на желани професии

Едни от най-интересните професии за българските младежи са бизнес мениджмънт, архитектура и медицина. Специалности, които също привличат вниманието им, са журналистика и медии, финанси, човешки ресурси, инженерни науки и специалностите от ИТ сферата.

Тази статистика стана ясна по време на закриващото събитие на първия у нас проект за ранна подготовка на ученици за професионална реализация –  „Един ден в професията“, вдъхновен от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. По време на събитието, на участниците в проекта бяха връчени сертификати. Гост лектори бяха бизнесмените, които подкрепиха инициативата, сред които дигиталният експерт Георги Малчев, известният архитект Марин Бакалов и Радослава Димитрова, специалист „Маркетинг и реклама“ в медицинската област.

През изминалите 2 месеца бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да се запознаят отблизо с професиите, към които проявяват най-голям интерес и отрано да направят своя информиран избор за висше образование. Ученици от общо 14 училища в София и Варна прекараха по един ден  в професионална среда, общувайки с различни експерти и дори влизайки в ролята на служители.  Някои от тях станаха за ден радио водещи в медийна група или в националната телевизия, други се озоваха на строителна площадка със съдействието на популярния столичен архитект Марин Бакалов, трети се озоваха в лабораторията на медицинския комплекс „д-р Щерев“ и се запознаха с технологиите на лапароскопията, други „поработиха“ в адвокатска кантора. Част от учениците посетиха още ИТ компания, дигитална агенция, фирма производител на принтери и други.

Проектът „Един ден в професията“ ще има и втора част, която предстои през есента. В пилотната фаза на проекта се включиха ученици от елитни училища в София и Варна, като Първа Английска Гимназия, НПМГ, 73 СУ „Владислав Граматик“, 9 ФЕГ, 22 СУ „Г.С. Раковски“, МГ „Петър Берон“ и Първа Езикова Гимназия от морската ни столица и други.

Смисълът на този проект е да помогне в избора на младежите, които често изпадат в дилема каква точно специалност да изберат, за да получат успешна професионална реализация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top