fbpx
Начало » Бакалавър » Ирландия – традиции и качество

Ирландия – традиции и качество

Ирландската образователна система

Образованието в Ирландия е задължително до 16 годишна възраст, там обаче децата тръгват на училище на 4 години. Като цяло, както и у нас, образователния процес преминава през три големи цикъла /степени/: primary, secondary, tertiary education /буквално първи, втори и трети цикъл/. Има и един междинен, между втори и трети, further education, който включва краткосрочни програми от типа – допълнителна квалификация и професионални курсове.

Висшето образование в Ирландия се осъществява от университетите, технологическите институти, образователните колежи и частните независими колежи.

Значителните държавни инвестиции са в основата на това ирландските висши образователни институции да могат да предложат качествени програми до трите основни образователно-квалификационни степени: бакалавър, магистър и доктор. Ирландия е отлично място за научноизследователска дейност, която е държавен приоритет и е широко застъпена в академичния живот в страната.

Университетите в Ирландия

Най-добрите ирландски университети за 2009 г. според www.topuniversities.com

1 DUBLIN TRINITY COLLEGE

2 University College DUBLIN

3 University College CORK

4 National University of Ireland, GALWAY

5 DUBLIN City University

6 DUBLIN Institute of Technology

7 University of LIMERICK

8 National University of Ireland MAYNOOTH

 

 

Седемте държавни ирландски университета:

– DublinCityUniversity

– NUI Galway

– NUI Maynooth

– UniversityCollegeDublin

– TrinityCollegeDublin

– UniversityCollegeCork

– University of Limerick

 

Технологически институти в Ирландия

Това са 14-те технически университети в Ирландия:

  • Irish Institute of Technology
  • Athlone Institute of Technology (AIT)
  • Institute of Technology Blandchardstown (ITB)
  • Institute of Technology Carlow (ITC)
  • Cork Institute of Technology (CIT)
  • Dundalk Institute of Technology (DKIT)
  • Dun Laoghaire Institute of Art, Design and Technology(IADT)
  • Galway-Mayo Institute of Technology (GMIT)
  • Lutterkenny Institute of Technology (LYIT)
  • Limerick Institute of Technology (LIT)
  • Institute of Technology Slimo (ITS)
  • Institute of Technology Talaght, Dublin (ITTD)
  • Institute of Technology Tralee (ITT)
  • Waterford Institute of Technology (WIT)

 

Програмите, които предлагат са от 6-то до 10-то ниво на Националната квалификационна рамка. Изискванията за качество на всеки институт се одобряват от Съвета за висше образование и  квалификация (Higher Education and Training Award Council), международно признат от академичните, професионални, търговски и занаятчийски учебни заведения.

Частни колежи за висше образование

Предлагат предимно бизнес и професионално обучение. Програмите са в сферата на: счетоводство и бизнес, право, хуманитарни науки, хотелиерство и обществено хранене, туризъм, изкуство. Някои са узаконени от Съвета за висше образование и  квалификация (Higher Education and Training Award Council), а други са свързани с университети и/или професионални асоциации, които акредитират предлаганите програми.

Следдипломна квалификация

Финансирането на следдипломната квалификация в Ирландия в голяма степен се осъществява чрез Програмата за научни изследвания във висшите учебни заведения (Higher Education Authority), или чрез големи инициативи, финансирани от Ирландската научна фондация (Science Foundation Ireland).

Кандидатстване

Кандидатстването в ирландските висши училища е възможно директно в избраната от вас институция или през Central Applications Office /www.cao.ie/, на когото вузовете са делегирали правомощия да администрира приема на кандидати за първа година в бакалавърските програми. Изискванията за прием не се отличават особено от тези в другите британски университети. Английските езикови сертификати, които ще ви свършат работа са TOEFL, IELTS, Cambridge. С резултати над 80 на iBT TOEFL и минимум 6.0 от IELTS покривате условието на мнозинството университети и колежи. Останалите документи са до болка познатите: диплома за средно образование, попълнен формуляр за кандидатстване, две препоръки, есе. Дипломата A-level се признава от ирландските висши училища.

Такси

Обучението в ирландските държавни вузове на теория е безплатно за граждани на ЕС, но съществуват годишни административни такси, които достигат до 1 500 евро. Не можете да се възползвате от безплатни програми, ако записвате втора бакалавърска степен от ирландски вуз или ако повтаряте година.

Полезни контакти от сайта на Посолството на Ирландия в България:

–         Уеб станицата на Ирландския образователен съвет изпълнява главна роля при предоставянето на информация за образователната система в Ирландия, като и за наличните програми в ирландските университети и колежи. Тя дава актуална и изчерпателна информация за различните курсове, стипендии, пътуването до Ирландия и изучаването на английски език в страната (www.educationireland.ie).

–         В Ирландския национален квалификационен център (National Qualifications of Ireland) се признават международните дипломи. Ако сте получили квалификация извън страната, тя може да ви бъде призната, за да ви послужи при търсене на работа или при продължаване на образованието ви в Ирландия (www.qualificationsrecognition.ie).

–         Националната квалификационна рамка – НКР (The National Framework of Qualifications)предоставя възможност за сравняване на дипломите и техните стандарти, както и за признаването им у дома и в чужбина. Студентите се насърчават да използват НКР, за да изберат квалификацията, която ще получат, преди да са взели решение. Признатите от НКР квалификации са с  гарантирани стандарти, което означава, че избраният от вас курс и учебно заведение се преразглеждат и преценяват редовно (www.nfq.ie).

–         Съветът за висше образование и  квалификация (Higher Education and Training Awards Council) развива, популяризира и поддържа на най-високо международно ниво изискванията за дипломи за висше образование и квалификация  (www.hetac.ie).

–         Ирландският съвет за международни студенти (Irish Council for International Students) поддържа като цяло благосъстоянието на международните студенти (www.icosirl.ie).

–         Ирландската асоциация на университетите (Irish Universities Assocation) е представлява седемте ирландски университети (www.iua.ie).

–         Ирландскките технологически институти (Institutes of Technology of Ireland) представлява тринайсетте ирландски технологически институти (www.ioti.ie).

–         Асоциацията на колежите за висше образование (Higher Education Colleges Association) е саморегулираща се асоциация на независими колежи за висше образование, основана през 1991 г., за да представлява интересите на колежите, които членуват в нея, както и на техните студенти (www.heca.ie).

–         Уеб страницата за студентско финансиране (Student Finance website) е удобен и лесен за използване източник на информация за финансова подкрепа за продължаване на обучението и за висше образование в Ирландия (www.studentfinance.ie).

Ирландски технологически институти

На този адрес са изброени 13 технологически института с промоционален видео материал. В края има списък на всички курсове предлагани от тях.

http://www.i-studentadvisor.com/ioti/

Ирландските университети

На този адрес са изброени седемте държавни университета и е предоставена информация за всеки от тях.

http://www.i-studentadvisor.com/iua2

Асоциация на ирландските университети

Информация за следдипломна работа в ирландските университети.

http://www.i-studentadvisor.com/iua/

 

източник: www.embassyofireland.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top