fbpx
Начало » Бакалавър »  Защо да учите ветеринарна медицина – Вижте в статията

 Защо да учите ветеринарна медицина – Вижте в статията

  • bobi
  • 09 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за  Защо да учите ветеринарна медицина – Вижте в статията

Ветеринарната медицина е клон на науката за здравеопазването и се занимава с благосъстоянието на животните, включително домашни любимци и диви животни. Това поле обхваща диагностика, терапия, профилактика на заболявания и наранявания, както и тесни области като кръвопреливане.

Проучванията на ветеринарната медицина започват със степен бакалавър по науки за живота, зоология, биология и други и трябва да продължат със степен магистър по ветеринарна медицина или докторска степен. Студентите обикновено се специализират в определени области като физиотерапия или стоматология или в групи от видове. Чрез наблюдение и постоянно подобряване на здравето на животните се поддържа и общественото здраве. Медицинските факултети и колежи предлагат конкурентни степени за ученици, запалени по животните, като ги подготвят както теоретично, така и практически.

Завършилите могат да станат изследователи, фокусирани върху разработването на лечения и лекарства за животни или лекари, които са известни като ветеринарни лекари. Перспективите за кариера са широки в тази област и варират от учители по природни науки, морски биолози, мениджъри на паркове, специалисти по грижи за животни в зоологическата градина, до ветеринарни патолози или терапевти, подпомагащи животни.

Като ветеринар ще трябва да помислите за здравето и благосъстоянието на пациентите си, които може да не могат да говорят, но определено ще покажат благодарност по някакъв начин.

 Защо да учите ветеринарна медицина

Да бъдеш ветеринарен лекар е също толкова възнаграждаващо, колкото и да бъдеш лекар – облекчаваш страданието на животни, претърпели травматични наранявания или хронични заболявания и в същото време виждаш щастието и признателността на техните стопани. Вие ще бъдете техният герой и ще окажете положително влияние върху живота им.

Нещо повече, притежаването на знания в областта на ветеринарната медицина е чудесен начин дори да се погрижите за собствения си домашен любимец и да не ви казват от някой друг как да го правите. С някои изследвания ще можете да помогнете на косматия си приятел, без да създавате допълнителен стрес, когато ги завеждате при непознати. Можете да се уверите, че вашият домашен любимец е здрав и щастлив и в добри ръце.

Какво се изучава

  • Зоология
  • Медицинска ботаника
  • Анатомия на домашните любимци
  • Генетика и развъждане на животни
  • Фармакология
  • Микробиология и вирусология
  • Имунология
  • Патология
  • Инфекциозни болести
  • Хирургия

Ветеринарна медицина в България

Обучението протича в рамките на 5 години и половина и е до образователна степен „магистър” и професионална квалификация „ветеринарен лекар”. В Лесотехническия университет обучението е 11 семестъра, като последният е преддипломен стаж, и завършва с държавен изпит.

Приема за специалност ветеринарна медицина става с диплома за средно образование и конкурсен изпит по биология или оценка от матура по биология.

Топ университети в България

Място Университет Резултат
1. Тракийски университет – Стара Загора 55
2. Лесотехнически университет 53

Източник: Рейтингова система на висшите училища в България, МОН 2020

Ветеринарна медицина в чужбина

Тази специалност, както е и у нас, се предлага в ограничен брой висши учебни заведения и е възможно да има лимит в свободните места. Обучението, също подобно на това у нас, е с продължителност от 5-6 години. Следват класации на най-добрите университети на континентите Европа и Азия и в САЩ.

Топ  10 университети в Европа

Място Университет Резултат
1. Royal Veterinary College, University of London 97.3
2. Utrecht University 93.2
3. The University of Edinburgh 92.9
4. University of Cambridge 90.2
5. University of Copenhagen 90.2
6. Versuisse Faculty Bern and Zurich 90.2
7. University of Glasgow 89.7
8. Ghent University 88.6
9. University of Bristol 88.3
10. Wageningen University and Research 87

Източник: QS World University Rankings 2021

Топ 5 университети в САЩ

Място Университет Резултат
1. University of California, Davis 96
2. Cornell University 92.7
3. University of Guelph 91.9
4. The Ohio State University 90.6
5. Michigan State University 89.3

Източник: QS World University Rankings 2021

Tоп университети в Азия

Място Университет Резултат
1. The University of Tokyo 83.1
2. Seoul National University 79.7

Източник: QS World University Rankings 2021

Кандидатстване

При кандидатстване в различните части на света има различни процедури. Основното навсякъде е подаване на апликация с нужните прикачени документи. В някои университети изискват интервю с кандидатите и по този начин преценяват кои да приемат, по различни неакадемични критерии.

Кариерна реализация

Най-хубавото при обучението в България е, че вашата диплома е международно призната. Това означава, че ще можете да работите извън България, след като завършите ветеринарна медицина. Не е необходимо да се явявате на допълнителни изпити, за да докажете знанията и опита си в тази област. Следователно, ако мечтата ви е да работите в чужбина, няма нужда да се питате дали обучението в България е правилният избор за вас.

След като изучавате ветеринарна медицина в България, имате много възможности за кариера. Имате право да работите като ветеринарен лекар (например в зоологическа градина или във ферма). Разбира се, намирането на работа в място за ветеринарно обучение и изследвания също е възможно. Много студенти също мечтаят да станат ветеринарен хирург. И накрая, но не на последно място, не забравяйте, че можете да направите докторска степен в България.

Ветеринарните степени ви дават богат избор от възможности за работа. Ако смятате, че дадена степен по ветеринарна медицина звучи привлекателно, но не знаете точно какво искате да работите, ще ви представим няколко опции. Можете да работите като:

  1. Изследователски ветеринарен лекар

Работейки в правителство, организации, фирми за биомедицински изследвания или университети, ветеринарните лекари се нуждаят от силни научни познания. Ветеринарните лекари работят върху: Подобряване на методите за диагностициране на здравословни състояния; Разработване на по-добри методи за лечение и профилактика на заболявания; Обучение на студенти по ветеринарна медицина в образователни институции

В зависимост от допълнителните умения, сертификати и броя години опит, ветеринарните лекари в САЩ печелят средно 83 000 USD / година.

2. Ветеринарни лекари на домашни животни

Най-често срещаният тип ветеринарни лекари, те са тези, които се грижат за котки, кучета и някои джобни домашни любимци. Те се наричат ​​общопрактикуващи лекари и отговарят за дейности, които се различават в зависимост от пациента, както и вашият семеен лекар: Медицинска и хирургична услуга за домашни любимци; Диагностика на заболявания; Лечение на здравословни състояния

Ветеринарните лекари на домашни любимци в САЩ печелят средно 110 000 USD / година.

  1. Ветеринарни специалисти

Подобно на лекарите, ветеринарите могат да се специализират в повече от 20 области, включително кардиология, патология, стоматология, анестезиология и др. Те също могат да избират дали да се съсредоточат върху определени видове.

Специалистите преминават през допълнително обучение, за да получат повече знания и умения в определена област и обикновено печелят около 83 000 USD / година.

  1. Ветеринарни лекари на селскостопански животни

Тези ветеринари се фокусират върху грижите за големи животни като коне, прасета и кози. Тяхната отговорност е да се уверят, че техните пациенти (селскостопански животни) са здрави, така че всяко произведено месо да е висококачествено и безопасно за здравето на хората. Те също: Разглеждат въпроси, свързани с отглеждането на животни за консумация на храна от хората; Поддържайте санитарни условия и лекуват заболявания във ферми

Ветеринарните лекари за хранителни животни печелят 107 000–187 000 USD / година в зависимост от сертификацията, която имат.

  1. Ветеринарни лекари на екзотични животни

Тези ветеринари имат специално обучение и се грижат за екзотични животни като земноводни, влечуги и някои джобни животни, тъй като хората са склонни да осиновяват екзотични птици и други видове, които традиционно не се считат за домашни любимци.

Екзотичните ветеринарни лекари обикновено обръщат специално внимание на животните в зоологически градини или друга среда. Задълженията на тези ветеринари могат да варират от: Диагностициране и лечение на заболявания при дивите видове; Извършване на ваксинации; Осигуряване на спешна помощ при необходимост

Екзотичните ветеринари могат да работят в аквариуми или резервати за диви животни, което е чудесен начин те да бъдат близо до природата и да помагат на животните. Средната им годишна заплата в САЩ е 64 000 USD / година, достигайки до 133 000 USD / година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top