fbpx
Начало » Бакалавър » Дания – Привлекателна образователна дестинация

Дания – Привлекателна образователна дестинация

  • bobi
  • 18 февр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Дания – Привлекателна образователна дестинация

Дания е една от държавите в Европа, с най-висок жизнен стандарт на населението, наред с Люксембург, Лихтенщтайн, Ирландия, Швейцария, Нидерландия и други. В световен мащаб страната е на 13-то място. На територия от по-малко от 50 000 кв. км, включваща Дания, Фарьорските острови и Гренландия, живее население от малко над 5 млн и 600 хиляди души.

Гореизброените факти са предпоставка за засиления интерес от чуждестранни студенти към страната като образователна дестинация. Дания е поредната европейска страна, която предлага безплатно обучение на английски език и е привлекателна дестинация за българските кандидат-студенти, както и една от алтернативите на висшето образование в Англия, в случай, че университетите на острова станат по-недостъпни след Брекзит.

В Дания в момента се изучават над 22 000 международни студенти. Общо за всички степени на образование в Дания има около 600 програми на английски език като бакалавърските все повече намалят и в момента са по-малко от 100. До скоро бакалавърските програми са били в пъти повече. Политика на правителството е да намалява броя на бакалавърските програми, преподавани на английски език. Тъй като държавата не може да лимитира броя на чуждестранни студенти като постави квоти, реално минимизирането на студенти от чужди държави се прави чрез съкращаване на програми на английски език. Чуждестранните студенти, разбира се, могат да се записват свободно в програми, преподавани на датски език. Основните бакалавърски направления, които се предлагат по-масово са технически специалности, бизнес и икономика и изкуства. Образователните институции в Дания, за обучение след средно образование се разделят на: бизнес академии, институти по морско дело, университетски колежи, университети и академии по архитектура и изкуствата. Специалността медицина не би могла да се изучава в Дания само на английски език.

Видове университети

В Дания съществуват осем университета, които предлагат бакалавърски, магистърски и докторски програми:

  • University of Copenhagen, с основен кампус в Копенхаген, но и с поддържащи бази във Фредериксберг, Тааструп, Хелсингор, Хоршолм и Нодебо. Университетът съществува от 1479 г. насам.
  • Технически университет на Дания
  • Copenhagen Business School във Фредериксберг
  • Aarhus University, със седалище в Орхус, но също така разполага със сградни съоръжения в Копенхаген и Херинг
  • Roskilde University в Роскилде
  • Aalborg University, със седалище в Олборг, но също така разполага със сградни съоръжения в Копенхаген и Есбьерг
  • University of Southern Denmark, със седалище в Одензе, но разполага и със сградни съоръжения в Колдинг, Шондерборг, Есбьерг, Слагелзе и Копенхаген
  • IT University of Copenhagen

В Дания има девет висши учебни заведения, които преподават архитектура и изкуства:

В Дания има девет бизнес академии (erhvervsakademi), които предлагат двугодишни AP програми и степен професионален бакалавър:

В Дания има три морски образователни институции:

Изисквания за кандидатстване

Има определени общи правила относно кандидатстването за бакалавърски програми. В повечето образователни програми кандидатите са разделени на две квоти – 1 и 2. Гражданите от Европейския Съюз и Европейското Икономическо Пространство с квалификационен изпит могат да бъдат оценявани и в двете квоти..

И в двата случая (квота 1 и 2) крайният срок за кандидатстване е 15 март. Ако направите изпита си през юни, така или иначе можете да кандидатствате. В този случай можете да прикачите дипломата към молбата си на optagelse.dk преди 5 юли.

Първото задължително изискване, за да учите в Дания е диплома за завършено средно образование. Може да се кандидатствате и с академична справка, ако още не сте получили диплома.

Второто изискване за влизане в програма на английски език е езиков сертификат. Има две нива на езика “English B”  и по-високото “English A”, като се приемат следните три сертификата:

IELTS TOEFL Cambridge Advanced English
За English B: минимален резултат – 6.5 точки За English B: Резултат 550-583 (хартиен вариант) Резултат 79-93 (интернет вариант) За English B: Certificate in Advanced English (CAE)
За English А: минимален резултат 7.0 точки За English A: Резултат 587-610 (хартиен вариант) Резултат 94-101 (интернет вариант) За English A: Certificate of Proficiency (CPE)

Друго често срещано изискване е мотивационното писмо, както и за по-високите степени (магистър, докторантура) се изискват есета или препоръки от преподаватели или работодатели. Разбира се, тези допълнителни документи зависят и от индивидуалните изисквания на различните университети.

За част от инженерните специалности се изисква и хорариум от часове по математика и физика и/или химия от последните три години на средното образование в България. Много често необходимия хорариум от часове примерно по химия и физика в средните училища в България са недостатъчно, това принуждава много от българските кандидати да се записват на допълнителни курсове и школи, за да си набавят необходимия хорариум. 

Начало на учебната година

Повечето програми за висше образование започват само веднъж годишно: през август или септември. Въпреки това, ограничен брой програми също имат допълнително начало през януари или февруари. Дали това важи за програмата, за която кандидатствате, може да видите на www.optagelse.dk. Срокът за кандидатстване ще бъде 15 март и в двата случая. Образователните институции разпределят учебните места и решават дали ще започнете през лятото или зимата. По време на процеса на кандидатстване можете да изкажете предпочитанието си за начало на обучението, но образователната институция ще вземе окончателното решение. Някои програми обаче имат отделна апликационна форма и за зимата, и за лятото. 

Продължителност на обучението

Бакалавърското обучение в Дания продължава 3 години, за разлика от това в България, а повечето магистърските програми са около 2 години.

В Дания освен традиционния бакалавър съществува и AP програми (Academy Profession) или така наречения професионален бакалавър. Неговата продължителност е две години, от които единият семестър е стаж в датска компания или някоя чудестранна. След завършването на AP Програмата, студентите имат възможност да направят и TOP Up програма за още година и половина и да вземат пълната образователна степен Бакалавър. 

Такси

Висшето образование в Дания е безплатно за студенти от Европейския Съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария или за студенти, участващи в обменни програми. За други студенти годишното обучение варира от 6 000 до 16 000 евро.

Стипендии

Когато студент започва в университет или друг вид висше учебно заведение, той има право на SU (Statens Uddannelsesstøtte – датската държавна образователна помощ) за максимум 72 месеца. Тъй като повечето университетски образования общо в степен бакалавър и магистър (с изключение на медицината) отнемат пет години в Дания, това позволява на студента да вземе една година повече от обучението си, отколкото е предвидено, или да промени специалността си през първата година без икономически последици. Тази стипендия е една от най-щедрите в света. Студентите получават около 820 евро на месец, само при условие, че живеят отделно от родителите си и са редовни студенти.

Работа

Чуждестранните студенти в Дания могат да работят, ако са от Европейския съюз, Европейската икономическа общност, Скандинавските страни и Швейцария. Като международен студент, учейки висше образование можете да работите 37 часа седмично (граждани на ЕС и скандинавските страни) или 20 часа седмично (за други чуждестранни граждани), както и на пълен работен ден през месеците юни, юли и август, като заплащането варира между 10 и 12 евро на час.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top