fbpx
Начало » Бакалавър » Австрия традиционно държи добро ниво

Австрия традиционно държи добро ниво

  • Milena Uzunova
  • 28 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Австрия традиционно държи добро ниво
Вузовете привличат с качествено образование на символични цени
Австрия е от държавите, към които традиционно има висок интерес от страна на българските студенти. Страната е красива и уредена, нивото на образованието е високо. Образователните институции основно са съсредоточени в три града – Виена, Инсбрук и Грац. Австрия има силни юридически (Залцбург) и икономически (Виена) факултети.

В Австрия все още има квотен принцип на прием, въпреки сериозната съпротива, според който 75% от местата във вузовете са за австрийци. Останалите проценти за чужди граждани от ЕС и извън ЕС. Тези квоти ограничават наплива най-вече на немските студенти, желаещи да следват в Австрия. Като цяло срещу тях съществува голямо недоволство и отдавна се очаква те да отпаднат, въпреки отпора, който оказва правителството.

ЕС все пак наложи преди повече от три години на Австрия да премахне изискването чуждестранните кандидати да удостоверяват с документи, че са приети за студенти в собствените си държави, ако желаят да кандидатстват в Австрия.

Обучението в австрийските вузове е на немски език, разбира се, има магистърски програми и на английски език.

Сред плюсовете на образованието в Австрия трябва да се отбележи, че има много възможности за студентски стажове във водещи компании.

Завършилите и обучаващите се понастоящем в Австрия се обединяват около мнението, че там се учи сериозно и интензивно, и определено няма да се радвате на студентски фиести и купони, каквито например се вихрят в САЩ или Испания. Но все пак идеята е на първо място да получиш добра диплома, а това Австрия може да ви осигури.

Общи изисквания при кандидатстване

  • попълнени формуляри за кандидатстване, които в повечето случаи могат да се изтеглят от страницата на самия университет
  • диплома за средно образование
  • необходимите документи трябва да са преведени на немски език и да са легализирани в Посолство на Австрия в България на адрес София 1000, ул. „Шипка“ 4, тел.: (+359 2) 932 90 32, е-mail: obsofia@online.bg
  • Сертификатите за немски език, с които се кандидатства в Германия, се признават от австрийските университети. Ако нямате немски езиков сертификат ще ви се наложи да посещавате едногодишен езиков курс (платен, разбира се). Като цяло при кандидатстване в Австрия притежаването на езиков сертификат не е наложително.

Сроковете за кандидатстване

За зимния семестър са до 1-ви септември, а за летния до 1-ви февруари. В Universitaet Wien до края на февруари за летния семестър.

Такси

Официално образованието в държавните вузове е безплатно. Такси обаче, макар и символични за европейските стандарти, се заплащат в някои вузове. В един обобщен вид, средната сума възлиза на около 300-400 евро за семестър.

Други разходи

Без разточителства, но и без лишения можете да се справите с 800 евро на месец. Квартира – 300 евро, храна 300 евро, транспорт – 100 евро, а останалото за „фонда – и аз съм човек”.

Посолство на Австрия в България

Адрес: София 1000, ул. „Шипка“ 4

Тел.: (+359 2) 932-90-32

E-mail: obsofia@online.bg

Полезни адреси

www.oeh-wu.at тук може да търсите студентски квартири

www.austria.gv.at сайт на правителството на Австрия

www.study-in-europe.org 

Посолство на Република България във Виена, Австрия

Österreich, 1040 Wien
Schwindgasse 8
Tel.: (0043-1) 505-31-13; 505-06-37; 505-25-57; 505-64-44
Tel/Fax: (00431) 505-14-23
E-mail: amboffice@embassybulgaria.at

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top