fbpx
Начало » Бакалавър » Швейцария – добро образование и висок стандарт на живот

Швейцария – добро образование и висок стандарт на живот

  • bobi
  • 16 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Швейцария – добро образование и висок стандарт на живот

Освен страната на шоколадите, банките и часовниците, Швейцария вече си извоюва слава в България и с качественото си образование. Все по-голям е интересът от страна на българските ученици и кандидат-студенти, тъй като учебните заведения в алпийската държава са на топ ниво и имат репутацията на едни от най-добрите в света.

Търсенето на качествено образование води до нарастване броя на чуждестранните студенти в Швейцария. Обучението в Швейцарските университети не е лесно достижимо, независимо от нарастналата международна мобилност. Въпреки това, придобиването на швейцарска диплома би осигурило бъдещето ви. Чуждестранните студенти трябва да бъдат подготвени за значително по- високите такси.

Заинтересованите кандидати трябва да подадат заявленията си поне два месеца преди започване на програмата. Приемът се обявява след провеждане на интервю. Пълният комплект документи включва заявление, паспортни снимки, копие от диплома и актуален резултат от издържан тест за владеене на английски език.

След записването в университета, чуждестранният студент трябва да се свърже със Швейцарското посолство или консулство за получаване на пълна информация за издаване на учебна виза. Дори с редовен прием, студенти с туристическа виза не могат да посещават занятия. Според процедурата на швейцарските власти за издаване на учебна виза студентът трябва изцяло да е внесъл таксата за обучението.

Език

Швейцарците не са обединени от общ език, но живеят мирно заедно от векове и поддържат своя неутралитет, който се е превърнал в тяхна запазена марка. Швейцария може да е неутрална, но не е безлична. Здравата сплав от германски, френски и италиански елементи формира националната култура, а алпийската природа на страната има достатъчно енергия да въодушеви и най-скептично настроения пътник.

В Швейцария се преподава на три езика в различните части на страната – френски, немски и италиански. Швейцарската образователна система е разделена на 9 нива или типове училища.

Университети

Швейцария е подредена във всяко отношение страна и образованието не прави изключение. В Швейцария има държавни и частни вузове. Държавното образование се осъществява от 10 кантонални университета и два федерални технологични института.. В Швейцария има частни колежи, преподаващи по англосаксонската система, чиито програми не са акредитирани и дипломите не се признават в Швейцария. Преди да се запишете в колеж, проверете как стои въпросът с признаването на дипломите, които се получават.

Трябва да имате предвид, че административното разделение на държавата на кантони, всеки със сравнително автономно управление, както и наличието на четири официални езика имат своето отражение върху изискванията при кандидатстване на учебните институции според местоположението. Така например езикът за преподаване в отделните университети зависи от това, в коя част на Швейцария е разположен съответният университет. Най-разпространеният език е немският, на второ място е френският, следват италиански и реторомански, който обаче се говори от изключително малка част от населението и не е сред езиците, на които се преподава в швейцарските вузове.

5-те най-добри университета

1.

ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology

2.

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

3.

University of Zurich

4.

University of Basel

5.

University of Bern

QS Ranking 2018 Switzerland

В немскоговорящата част на Швейцария се намират университетите Swiss Federal Institute of Technology, Zurich, Universitаt Zurich, Universitаt Bern, Universitаt Basel, Universitаt Saint Gallen. Немскоезичните вузове са по-взискателни към кандидатите.

Чуждестранните студенти имат нужда от виза, която обаче дава право на студентите да работят до 15 часа седмично по време на учебната година и без ограничения по време на ваканциите.

Такси

Таксите са от порядъка на 500 до 1000 швейцарски франка на семестър. За чуждестранните студенти – малко по-скъпи, но в поносими граници. Например в Universitе de Geneve таксата на семестър е 600 швейцарски франка, в Swiss Federal Institute of Technology, Zurich е 580 франка, а в Universitаt Zurich – 640 франка. В частните вузове сумите са многократно по-големи и достигат десетки хиляди швейцарски франка.

Приблизителни разходи за живот на месец

Квартира – 600 – 1200 швейцарски франка

Храна, учебници, дрехи – 600 швейцарски франка

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top