fbpx
Начало » Бакалавър » Образование в чужбина – митове и реалност

Образование в чужбина – митове и реалност

  • bobi
  • 23 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Образование в чужбина – митове и реалност

За никой не е тайна, че образованието в чужбина е един много добър избор за кандидат студентите. Но, за съжаление, много от тях са изпълнени с предразсъдъци, които карат младите да се откажат от тази добра възможност. Точно поради тази причина днес ще разкрием реалността за образованието в чужбина, като разбием основните митове.

Мит 1: Таксите за следване са непосилни за българина

Обучението в чужбина може да бъде наистина високо платено, когато става въпрос за най-престижните университети. Има обаче и държави, в които таксите за следване са напълно посилни за джоба на средностатистическия българин. Много от университетите предлагат и различни видове финансиране. Например, в Нидерландия можеш да вземеш студентски кредит с 0,1% лихва и срок за връщане цели 15 години.

Освен това, има държави в които българските студенти могат да получат своето образование безплатно. Единственото, което трябва да покрият са разходите си за живот. Подобна практика има в Дания, Финландия, Норвегия и др.

Мит 2: Трудно е да получиш стипендия в чужбина

Истината е, че всеки студент, който полага нужното старание може да получи стипендия в чужбина. Начините да се сдобиеш с това допълнително финансиране са много, включвайки високи резултати на изпити и добри постижения на конкурси.

Освен това, в много държави студентите могат да получат стипендия ако докажат, че имат нужда от финансовата помощ, тъй като доходът им не е достатъчен да покрият таксите си. Много хора предпочитат да започнат работа, за да се издържат. Да, това е добър вариант в много от случаите, но повечето консултанти, както и настоящи студенти препоръчват работата да остане за втората година, тъй като не всеки ще може да се адаптира към новата среда и обучение достатъчно бързо.

Мит 3: Дипломата от чужбина ще отвори всички врати

Да, дипломата от чужбина определено се цени много. Но, това не означава, че получавайки диплома от друга държава автоматично всички врати ще се отворят за вас. Тук голямо влияние имат както опитът, така и специалността. Всеки работодател търси знаещи и можещи хора, така че независимо колко престижна диплома имате, вашите знания винаги ще са от най-голяма важност.

Има университети, които осигуряват работа на студентите си след завършване. За съжаление това не е често практикуван подход, а и не винаги студентите са удовлетворени от това. Нашият съвет е да се отдадете развитието и знанията си, тъй като това ще отвори всички врати пред вас.

Мит 4: Образованието извън България е много трудно, няма да успея, пък и няма да ме приемат

Всъщност, приемът в много от чуждестранните университети е по-лесен отколкото очаквате. Това, което се изисква на повечето места е диплома за завършено средно образование, добро мотивационно писмо, CV и сертификат за говорим английски на достатъчно високо ниво. В повечето случаи българските студенти са приети без много усилия, особено, когато са поискали напълно безплатна помощ от консултант.

От друга страна, образованието не е толкова лесно, колкото приема. Това, че сте приети не гарантира, че ще завършите. Дори обратното, в Западните университети най-много студенти отпадат първата година. Но, това не означава, че няма да успеете! Образованието в чужбина изисква труд и отдаденост. Ако се трудите достатъчно няма от какво да се притеснявате.

Мит 5: За да уча в дадена държава трябва да знам говоримия език

Абсолютно не! В много от чуждестранните университети се предлагат програми на английски език. Единственото, от което се нуждаете е да знаете английски на достатъчно високо ниво. Разбира се, препоръчително е да имате поне начални знания относно говоримия език, но това в никакъв случай не е нужда, тъй като почти навсякъде може съвсем спокойно да живеете знаейки само английски език.

Надяваме се да сме успели да разбием митовете за “страшното“ образование в чужбина. Не позволявайте нищо да ви спре да следвате доброто образование и кариерно развитие за вашето бъдеще!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top