fbpx
Начало » Без категория » Най-добрите университети в Шотландия

Най-добрите университети в Шотландия

Шотландия е сред най-предпочитаните дестинации сред кандидат-студентите от Европа. Британската диплома, безплатното образование, програмите на английски език са факторите, които привличат хиляди чуждестранни студенти в античната държава. Шотландия може да се похвали и с репутация на отличие в образователната си система според класацията Times Higher Education World University Rankings 2018. В областта се намират и най-големият брой антични университети във Великобритания. Четири от петте топ университета в Шотландия са основани преди 1600 година, като най-старият – St Andrews – датира от 1413 година. Столицата Единбург се смята за интелектуалния и артистичен център на Шотландия. Най-големият град Глазгоу пък претърпява интензивно развитие в последните години.

Вижте и водещите университети в Шотландия според класацията  Times Higher Education World University Rankings 2018.

  1. University of Edinburgh

University of Edinburgh е най-престижната шотландска институция. Университетът се оценява като един от водещите в света в областта на изкуствата, хуманитарните науки и компютърните науки. Студентите имат възможността да учат в една от най-старите сгради в града. Университетът е вдъхновил някои от най-великите умове в шотландската история като философа Дейвид Хюм и автора на Шерлок Холмс Артър Конан Дойл. Тук е и мястото, в което е извършен първият успешен опит за клониране на животно.

  1. University of Glasgow

Оживеният културен и нощен живот в Глазгоу отчасти се дължат на University of Glasgow. Университетът е един от водещите изследователски центрове във Великобритания и в него всяка година се произвежда голямо количество научен труд. Градът се конкурира с Единбург със своята архитектура. Седем носители на Нобелова награда и двама министър-председатели са учили в университета в Глазгоу. Студентският съюз към университета е известен с постиженията си в различни спортове, а музикалният клуб Queen Margaret организира концертите на известни музикални групи. 

  1. University of St Andrews

Най-старият университет в Шотландия, St Andrews, e разположен в едноименния град на източния бряг. Често присъства във водещите университети в международните класации и е награждаван многократно за качеството на изследователската дейност. Сред известните завършили са шестима Нобелови лауреати, много посланици, както и предишния министър на Шотландия, Алекс Салмонд. Университетът има фокус върху устойчивото развитие и се стреми да намали емисиите на въглероден диоксид във въздуха. Всяка година се организират редица активности в кампуса на университета, свързани със зелената енергия.

  1. University of Aberdeen

Университетът е един от водещите във Великобритания по работоспособност на завършилите. Кампусите му са микс от античност и модерност и са специализирани според дисциплините, които се преподават в тях. Старият кампус на Абърдийн датира от 15. век и разполага с впечатляваща библиотека. Природни науки и медицина се преподават усилено в технологичния кампус, наречен Foresterhill. Университетът разполага с фар и океанска лаборатория, създадена за тези, които изучават морски науки. Градът има висок стандарт на живот, известен е с развитата нефтена индустрия и луксозните ресторанти и барове. Наричан е „сребърният град’ заради викторианската архитектура.

  1. University of Dundee

University of Dundee е най-младият топ университет в Шотландия, създаден едва през 1967 година. Градът Дънди има богата история на научни иновации. Това е отразено в отличното представяне на университета в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката.

 Ето и останалите университети в топ 10:

Позиция Университет Град
1. University of Edinburgh Единбург
2. University of Glasgow Глазгоу
3. University of St Andrews Сейнт Андрюс
4. University of Aberdeen Абърдийн
5. University of Dundee Дънди
6. University of Stirling Стърлинг
7. Heriot-Watt University Единбург
8. University of Strathclyde Глазгоу
9. University of the West of Scotland Пейзли
10. Edinburgh Napier University Единбург

 

Материал на Милена Узунова 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top