fbpx
Начало » България » Колко получават учителите в Германия

Колко получават учителите в Германия

  • bobi
  • 04 сеп. 2019
  •  Коментарите са изключени за Колко получават учителите в Германия

Учителската професия не е сред най-високоплатените в Германия. Актуалният „Атлас на заплатите“ сочи, че най-много печелят лекарите, финансовите и борсовите експерти. Все пак, заплатите на германските учители са над средните за страната. Според портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица един учител в Германия получава брутна заплата между 2 900 до 4 626 евро на месец. Нивото на заплатата зависи от множество фактори – от професионалния опит, от вида на училището, трудовия договор и региона.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2017 г. (те са най-новите засега), учителските заплати в Германия (както в началния, така и в средния курс на училищата) са вторите най-високи след тези в Люксембург. Изследването на организацията обхваща повече от 30 държави в света с пазарна икономика. Сред страните, които също плащат високи заплати на учителите, са Канада, САЩ, Австралия, Швейцария, Дания и Холандия. Най-ниски са учителските заплати в Литва, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Докладът на ОИСР дава следните данни: германските учители с 15-годишен трудов стаж са получавали в началния курс на обучение през 2017 година средно 70 700 долара годишно, в средния курс – около 76 800 долара, а в горния – 81 000 долара бруто, т.е. преди данъци.

Заплащането зависи от вида на трудовия договор

Какви пари получава един педагог в Германия зависи много от неговия трудов договор, казва за ДВ Оливер Брюхерт от най-големия синдикат в сферата на образованието в Германия – GEW. В това отношение германските учители могат да бъдат разделени на три групи – в първата влизат учителите, които имат статут на държавен служител. Преди години те бяха мнозинството в Германия, но в последно време ситуацията се променя.

Във втората група са учителите, наети с договор. Размерът на техните заплати се определя от тарифно споразумение, като освен данъците, от дохода им се правят отчисления за пенсионно, социално и медицинско осигуряване. Заради всички удръжки наетите учители получават с около 20 процента по-малко от своите колеги държавни служители, разяснява Брюхерт.

Към третата група учители спадат онези, които са се преквалифицирали от други професии, или такива, които са изучавали педагогика като втора специалност. В момента училищата много усилено привличат подобни кадри от сферата на техническите и естествените науки, математиката и IT-сектора. Заради нарастващия дефицит на учители, училищата масово ги наемат на работа, но им плащат по-ниски заплати, отколкото на учителите от първите две групи.

Заплатата на учителите: как се определя тя?

Тъй като в Германия образованието е в компетенциите на отделните федерални провинции, във всяка от тях действат различни правила. В Берлин, например, на новите учители вече не се дава статут на държавен служител. В Саксония е точно обратното: като мярка срещу недостига на персонал такъв статут получават всички учители, които отговарят на формалните изисквания.

Федералните провинции имат правото сами да определят размера на учителските заплати. По данни на GEW за 2017 г., начинаещите учители в началните училища на провинция Баден-Вюртемберг са получавали брутна заплата от около 3 533 евро на месец, докато тези в провинция Райнланд-Пфалц – само 3 192 евро бруто. Но има и общи тенденции: в началното училище плащат по-малко, отколкото в средното; преподаваният предмет не играе роля за размера на заплатата; тя обаче се влияе от вида на училището – в гимназиите и професионалните училища учителският труд по правило се заплаща по-добре, отколкото в останалите видове учебни заведения.

Учителите в началния курс получават по-ниски заплати от тези в средния и горния

Ако учителят е и класен ръководител, заместник-директор или е натоварен с други допълнителни функции, той получава и по-висока заплата. Преподавателите в Германия обаче не получават никакви допълнителни парични премии. „Всичко е строго регламентирано. Има ясни правила относно размера на заплатите. В частните училища, където учителите нямат статут на държавни служители, заплатите могат да бъдат доста по-високи, но и доста по-ниски от тези в държавните училища.

Пари и през ваканциите

Заплатите на учителите в държавните училища се изплащат без прекъсване през цялата година – включително и за периода на ваканциите. Става дума за 12-13 седмици на година. В някои частни училища обаче преподавателите са принудени да се регистрират като безработни през летните месеци.

******

Източник: https://www.dw.com/bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top