fbpx
Начало » Любопитно » Как да извлечем максимума от обучението си в чужбина?

Как да извлечем максимума от обучението си в чужбина?

  • myotova
  • 22 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Как да извлечем максимума от обучението си в чужбина?

Независимо дали ще прекарате три-четири години следвайки в чужда държава или само няколко месеца, от вас зависи дали ще извлечете максимално много от престоя си там.

Обучението в чужбина ви дава невероятната възможност да научите изключително много не само по специалността, която сте избрали, а и за чуждата култура, особеностите на езика, а и за вас самите. Дори и само няколко месеца прекарани в тази нова среда могат да променят начина, по който мислите и виждате света около вас.

Но времето прекарано в толкова вълнуваща обстановка може да премине изключително бързо. За това е важно да се възползвате от всички възможности, които обучението в чужбина ви предоставя. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да направите престоя си спокоен, интересен и запомнящ се.

Подгответе се преди да заминете

Проверете какви документи са ви необходими и ги подгответе максимално рано. Това ще бъде изключително полезно, ако нещо се обърка – а вероятността това да стане е голяма. Говорете и с познати, които вече учат на мястото, на което отивате, за да разберете повече за месечните разходи, намирането на квартира, как да потърсите лекарска помощ, ако се наложи, и как да стигнете от летището до мястото, на което ще отседнете.

Поставете си цели

Независимо дали искате да усъвършенствате езика си или да концентрирате върху специалността, която изучавате, не забравяйте, че основната причина, поради която сте там е за да учите. Разбира се, това не означава, че не може да се забавлявате, но помнете, че това преди всичко е възможност да придобиете нови знания и умения, които да ви служат в бъдеще и ще ви помогнат да развиете кариерата си.

Поставете си цели за това какво искате да научите, кого искате да срещнете и какво искате да опитате. Така ще се уверите, че не изпускате нищо, дори и времето ви в новата страна да е ограничено.

Потопете се в новата култура

Освен езика е важно да опознаете и културата, на мястото, на което живеете. Намерете книги, филми, храна и музика, които ще ви позволят да разберете по-добре местните. Проучете известните писатели, изпълнители, инфлуенсъри и телевизионни програми в страната, в която ще следвате, още преди да заминете.

Отидете с отворено съзнание и се опитайте да намерите позитивното във всяка ситуация. Това ще направи престоя ви и сблъсъка с различни ситуации много по-приятен. Важно е да се отървете от всички стереотипи, които може би имате относно новия ви дом. Отпуснете се, бъдете любопитни и скоро ще видите, че много от предразсъдъците, които имате, не са верни. Старайте се да избягвате фразата ‘Да, но в България това го правим по друг начин’, ами се насладете на момента.

Наблюдавайте местните

Ако не сте сигурни как да се държите в дадена ситуация, огледайте се наоколо и копирайте това, което правят местните. Проучете традициите и неписаните правила на страната, в която ще живеете и ги спазвайте.

Помислете и за това какви български традиции и особености ще вземете със себе си и разкажете за тях на новите ви приятели. Не забравяйте например, че в България кимаме за “да” и “не” наобратно на повечето страни, така че не се учудвайте, ако не ви разбират.

Научете нови неща

Бъдете отворени и любопитни и не изпускайте възможност да научите и опитате нови неща. От това как да приготвите някой местен специалитет до посещение на забележителност или разходка в планината – всички тези изживявания ще ви обогатят и оставят незабравими спомени. Ако казвате ‘да’ на всички тези нови неща, ще се приберете с нови познания и умения, които ще може да споделите с близките си.

Справете се с носталгията

Чувайте се често с роднини и приятели. Споделяйте им какво се случва при вас и се интересувайте от новостите вкъщи. Но в същото време не забравяйте да отделяте време за новите ви приятели и новата обстановка – има толкова нови неща, които ви предстои да откриете, а ако програмата ви е пълна с вълнуващи изживявания, вероятно няма да ви остане време за носталгия.

Разширете социалния си кръг

Когато учите в чужбина е много естествено да завържете приятелства с други международни студенти, защото всички вие минавате през същото и се сблъсквате с новата култура за първи път. Още по-лесно е да останете в зоната си на комфорт и всичките ви приятели да са българи – така дори няма да трябва да говорите друг език, а и ще имате толкова много общи неща!

Но не пропускайте да намерите приятели и от страната, в която живеете. Така ще успеете да разберете по-добре културата, да усъвършенствате езика си, а и да посетите места и да опитате неща, за които иначе сигурно нямаше да разберете.

Учете!

Със сигурност ще има моменти, в които имате много за учене, България ви липсва и не ви се занимава с нищо. Но дори и в тези моменти, не забравяйте, че сте там, за да учите. Отидете в библиотеката сами или с приятели и просто започнете от някъде –  това често е най-трудната стъпка!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top