fbpx
Начало » Любопитно » Киберсигурност – важна необходимост в дигиталната ера

Киберсигурност – важна необходимост в дигиталната ера

  • bobi
  • 24 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Киберсигурност – важна необходимост в дигиталната ера

С нарастващото участие на технологиите в живота ни и в бизнеса е все по-голяма нуждата от това тези технологии да бъдат защитени. В резултат, сферата на киберсигурността или сигурността на информацията, се разширява с бързи темпове. Ако сте кандидат-студент, интересуващ се от ИТ технологиите, добра идея е да вземете предвид конкретното изучаване на киберсигурност. Бакалавърска и/или магистърска степен в областта поставя здрави основи за професия, която има потенциала да бъде една от най-търсените в близките години.

При избор на такава специалност, е важно да знаете, че голяма част от програмите се фокусират върху сигурност, но най-добрите са тези, които са по-интердисциплинарни. Тоест, обхващат тематики като софтуерно инженерство, мениджърски умения, изкуствен интелект. Съветът ни е да се насочите към програми, които включват и обучение по технически науки, както и правните аспекти, заобикалящи технологиите. Това ще ви превърне в истински подготвен за реалната среда професионалист.

Подходяща ли е специалността за мен?

Интересът към киберсигурността не е достатъчен. Сферата на компютърните науки аналитична и доста предизвикателна. Желаещите да се развиват в нея трябва да са добри по математика и точните науки и да имат добре развита логическа мисъл. Ако подготовката в училище не ви се струва на достатъчно добро ниво, може да потърсите онлайн различни курсове за начинаещи, които са безплатни и които ще ви ориентират за естественото на изучаваната дисциплина.

Какво се изучава?

Програмите по киберсигурност покриват основите на компютърните науки, както и предмети като:

  • Информационни системи
  • Системи за сигурност
  • Информационни технологии
  • Киберзащита
  • Етика и право
  • Системни комуникации
  • Дигитална криминалистика

Важно е да отбележим, че за да следвате Киберсигурност, не е изцяло задължително самата специалност да се нарича така. Много програми, особено в чужбина, интегрират обучението в тази сфера към други специалности. Най-общо програмите, в които е застъпена темата като отделна специализация, са:

Специалности информационни технологии с концентрация Киберсигурност – основата им е изучаването на системи за сигурност и управление на данни;

Специалности, свързани с криминалистика и противодействие срещу престъпността с концентрация Киберсигурност – тези програми дават основа за разплитане и превенция на киберпрестъпления.

Къде да уча?

Класациите са единодушни, че водещите университети с програми по компютърни науки се намират в САЩ и Великобритания. Извън лидерите (имена като Massachusetts Institute of Technology, Stanford, Carnegie, Oxford, Cambridge, които често не са достъпни за широката публика) подбрахме няколко университета в Европа с интересни и добре разпознати в ИТ средите програми. Списъкът по-долу е препоръчан от софтуерната компания за защита на данните Digital Guardian.

Abertay University, Шотландия

Бакалавър: Етично хакерство

Магистър: Етично хакерство и компютърна сигурност

Eindhoven University of Technology, Холандия

Магистър: Информационна сигурност; Киберсигурност

Imperial College London

Магистър: Компютърна сигурност

Lancaster University, Великобритания

Магистър: Киберсигурност

Royal Holloway, Великобритания

Бакалавър: Компютърни науки със специализация Сигурност на информацията

Магистър: Сигурност на информацията

Това, разбира се, са една малка част от програмите, които предлагат специалности в сферата на киберсигурността. Сред по-престижните вузове са и технологичните институти в Германия, Швейцария, Италия и Швеция. В германия университетът SRH Hochschule Berlin предлага магистърска програма по компютърни науки с фокус Киберсигурност. Един от водещите университети в Швейцария и в света също предлага опция за магистърска програма по Киберсигурност – ETH Zurich. Италия има няколко различни предложения – две магистърски програми по Киберсигурност в EIT Digital Master School, Тренто и Bologna Business School, Болоня, и една, насочена специално към нашумелия Европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) в SIDA (Рим, Милано).

И все пак, безспорни лидери в областта са представителите на САЩ. Освен няколкото най-известни имена, други университети, предлагащи специализирани програми в областта, са: California State University, Boston University, Florida Institute of Technology, Georgia Institute of Technology, Johns Hopkins University и други. В САЩ разнообразието от специализации е много по-голямо, а шансът да откриете бакалавърска програма – много по-висок.

Може би ще се изненадате, но и в България университетите вече предлагат специалност Киберсигурност под една или друга форма. В повечето случаи става въпрос за магистърски програми и то в по-профилираните университети:

  • Военна академия „Георги С. Раковски“, София – магистърска програма „Киберсигурност“
  • Висше военноморско училище, Варна – бакалавърска програма „Киберсигурност“
  • Висше училище по телекомуникации и пощи, София – професионален бакалавър „Киберсигурност на високите технологии“
  • Варненски свободен университет, Варна – магистърска програма „Киберсигурност“
  • Нов български университет, София – магистърска програма „Киберсигурност“

Кариерна реализация

Редица университети (особено в чужбина) предлагат програми с няколко различни специализации. Това ще ви даде повече насоченост и яснота с какво точно искате да се занимавате. Киберсигурността има много нишови сфери, които предлагат интересни възможности за реализация. Ако искате да работите например за откриването на хакери и запазването на сигурността на високо ниво (правителство, големи компании), голяма част от професията ви ще включва разбиране на наказателното право.

Други специалисти избират работа на консултанти в различни агенции, партниращи си с по-големи структури за превенция на изтичане на информация. Най-разпространеният кариерен път може би е този в ИТ компаниите или ИТ отделите на големите компании. Позициите са разнообразни – системни администратори, одитори по сигурността, мрежови инженери.

Интересна посока на развитие е тази на т.нар. етичен хакер или често наричан на английски “white hat”. Това е компютърен специалист, който прониква в компютърни системи, за да тества сигурността им. Етичните хакери извършват тестове, търсейки уязвимости в информационните системи. За тази позиция са нужни определени квалификации и сертификати, както и известна доза опит. Едно обаче е сигурно – какъвто и кариерен път да изберете, професиите свързани с киберсигурност са едни от най-високо платените на пазара на труда в световен мащаб.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top