fbpx
Начало » България » Четирима учители влизат в националната надпревара за иноватори в образованието

Четирима учители влизат в националната надпревара за иноватори в образованието

  • bobi
  • 17 ян. 2020
  •  Коментарите са изключени за Четирима учители влизат в националната надпревара за иноватори в образованието

Четирима учители и два училищни екипа от област В. Търново влизат в първата национална надпревара за иноватори в образованието. Това съобщи Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица.

Съгласно регламента на конкурса “Иноватори в образованието”, организиран от Министерството на образованието, в РУО са получени общо 19 номинации. Те са преминали първия училищен етап на надпреварата и са предложени от различни институции и организации.

В първа категория, включваща учители и училищни екипи, вдъхновили за постижения учениците си чрез работа в учебните часове, РУО – В. Търново, номинира Руска Христова, старши учител в ОУ “Бачо Киро”. Тя използва различни методи като учене със справяне, обучение на връстници от връстници, обърната класна стая, STEM обучения и други, които мотивират нейните възпитаници за участия в олимпиади и състезания. Втората номинация в тази категория е на Драгомир Дачев от великотърновската Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Той използва методи на преподаване на уроците си чрез презентации, като част от тях са и на чужд език. Негова практика са също бонус домашните, корпоративното учене, игра на казуси с разделяне на 4 отбора, наречени царства и др.

Втората категория е за учители и екипи, които чрез дейностите в извънучебно време, в целодневната организация на обучение създават знания, умения и нагласи, които са направили по-удовлетворени и по-успешни учениците. В тази категория номинираните са д-р Ивалина Климентинова от СУ “Вела Благоева” и Добрин Пелтеков от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” във В. Търново. Климентинова е старши учител по технологии в гимназиален етап. От 2012 г. до момента ръководи учебни компании в училището. С извънкласните дейности и младежката училищна телевизия, създадена от нея и нейните ученици, възпитаниците ѝ печелят награди от национални и международни състезания. Вторият номиниран Добрин Пелтеков е учител по музика. Той използва редица иновативни методи в извънкласните дейности. Даскалът по музика, както още е известен Пелтеков, организира за учениците си концерти и срещи с известни музиканти. Той е и създател на музикална училищна телевизия, както и на ученическа рок група, която вече има и участия в културния живот на В. Търново.

Третата категория е за директори и управленски екипи, които чрез организацията в училището са създали условия за промяна към добро. Една от номинациите на РУО – Велико Търново, тази година е управленският екип на СУ “Ангел Каралийчев” в Стражица, с директор Пенка Димитрова и зам.-директори Цветанка Захариева и Петя Калчева. Те прилагат успешно механизма за сътрудничество между институциите при работа с деца в затруднено положение. Вторият номиниран екип е този на Обединено училище “П. Р. Славейков” в Джулюница и неговия директор Даниела Христова. С опита си като иновативно училище те успяват да достигнат до всяко дете, работейки както с него, така и с родителите му.
“Много се надявам нашите предложения да бъдат високо оценени и на национално ниво. Обявяването на резултатите от МОН ще стане през пролетта, като наградите ще бъдат връчени на втория форум на иновациите в българското образование. На работна среща с директорите на училища ние вече отличихме номинираните, като им връчихме грамоти за постигнатите до момента успехи в тяхната дейност”, сподели Личева.

Източник: https://www.dnesbg.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top