fbpx
Начало » България » Учебници по религия влизат в училищата от есента

Учебници по религия влизат в училищата от есента

  • bobi
  • 24 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Учебници по религия влизат в училищата от есента

Първите учебници по религия влизат в училищните програми от сента. Досега се използваха само учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет религия в една от неговите три разновидности – християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Учебниците са изготвени от Светия Синов на Българската православна църква. Към момента са преминали първия етап на конкурсната процедура и са получили одобрението на оцените на проственото министерство.

След като получиха пълното одобрение от страна на оценителите на просветното министерство, синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура. Предстои авторите да разпространят проектите на учебниците в училищата, в които се изучава съответният предмет.

Глобално предметът „Религия“ се изучвч в 147 училища в цялата страна. В 78-ми средно училище в Банкя свободно избираемият предмет се преподава повече от 10 години.

Основната цел на обучението по религия е да запознае децата с непреходните нравствени ценности на християнския морал. Религиозната им култура се формира чрез непринудени беседи и разговори, в които се обсъждат християнските празници и традиции, както и посланията на текстове от Стария и Новия завет.

Учебниците, които се изготвят, са от 1-ви до 5-ти клас и са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Вероучение в края на 40-те години на ХХ век, обясни Ловчанският митрополит Гавриил и заяви, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top