fbpx
Начало » България » Университетски преподаватели подписаха отворено писмо в подкрепа на независимостта на съда

Университетски преподаватели подписаха отворено писмо в подкрепа на независимостта на съда

  • bobi
  • 07 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Университетски преподаватели подписаха отворено писмо в подкрепа на независимостта на съда

„Атаките срещу съдиите по случая с условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман са една все по-ясна тенденция на системно нарушаване на редица елементи на Българската конституционна уредба, на правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, които имат определящо значение за съществуването на правова държава и демокрацията в България“. Това се казва в отворено писмо на над сто български университетски преподаватели и интелектуалци, в което те изразиха подкрепа за независимостта на българския съд и неприкосновеността на съдиите.

„Като обществено ангажирани граждани изразяваме своята тревога от очернящата български съдии кампания, от публичните издевателства и заплахи за саморазправа с тях само заради това, че и в този случай са приложили действащото българско законодателство. Още по-тревожно за нас е, че в серията от действия на обругаване на съдиите се включват влиятелни медии, политически лица, заемащи висши държавни длъжности и дори държавното обвинение“, пишат те.

В писмото си преподаватели в юридичските, философските и журналистическите факултети на Софийския университет, Нов български университет, членове на Българската академия на науките, преподаватели в други висши учебни заведения и интелектуалци призовават гражданите, „които споделят ценностите на демократичната правова държава и искат да живеят в свободно общество с ефективна защита на основните права, в което никой не може да упражнява произволна власт, да заемат активна позиция и да защитят независимостта на съда и върховенство на правото в България.“

Сред подписалите писмото са доц. д-р Алексей Пампоров (БАН), доц. д-р Даниел Смилов (Философски факултет, СУ), гл. ас. д-р Емилия Славова (Факултет класически и нови филологии, СУ), доц. д-р Жана Попова (Факултет по журналистика, СУ), проф. дюн Ангел Калайджиев (Юридически факултет, СУ) и др.

Съдебният състав, който разреши условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов, беше подложен на атаки от страна на политици и прокурори, макар че по мнение на юристи решението им е взето съгласно закона и не бяха предложени аргументи, които да доказват обратно.

Позиция с призив към гражданите да заемат позиция срещу настиска от съда подписаха и 292-ма български съдии, правораздаващи в цялата страна.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top