fbpx
Начало » Бакалавър » Студентските съвети настояват наемите за общежитията да са с 50% по-евтини

Студентските съвети настояват наемите за общежитията да са с 50% по-евтини

  • bobi
  • 14 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Студентските съвети настояват наемите за общежитията да са с 50% по-евтини

Заради въвеждането на противоепидемичните мерки от 27 октомври 2020 г., с които се преустанови присъственият учебен процес във висшите училища, от Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ апелират отново за облекчение в сумата, която студентите плащат като месечен наем в общежитията.

През декември и януари болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без промяна и през февруари, тъй като противоепидемичните мерки са удължени до края на януари. Затова от НПСС предлагат да бъдат намалени с 50 процента наемите за общежития за януари и февруари за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които ползват студентско общежитие към висшите училища, както и на тези, ползващи общежитията към „Студентски столове и общежития“ ЕАД.

Това се настоява в позиция на НПСС, отправена до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, до ректорите и до Съвета на ректорите на висшите училища, до изпълнителния директор на „Студентски столове и общежития“ Сергей Миланов и до студентските съвети.

От НПСС искат намаление на таксите за общежития, тъй като епидемиологичната обстановка в страната е създала затруднения за младите хора и техните семейства.

„Някои от тях останаха без работа или със силно занижени доходи. На следващо място, дистанционната форма на обучение създаде предпоставки за освобождаване на студентските общежития от болшинството студенти. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а предвид идната дистанционна сесия, обстановката няма да бъде променена. Ето защо намаляването на наема за студентите би било жест на солидарност към студентската младеж и се явява необходимост от гледна точка на създалото се положение“, заявяват от НПСС.

От студентските съвети посочват, че в последната вече почти една година сме в ситуация на безпрецедентна епидемична обстановка в световен мащаб, която изправи цялото ни общество пред множество предизвикателства, с част от които не сме се сблъсквали никога преди. В хода на образователните и социалните процеси бяха наложени редица ограничения, за да се опази здравето и живота на нас и на нашите близки.

Една от мерките, въведена през началото на календарната 2020 г., беше преминаването в дистанционна форма на обучение на студентите в цялата страна. За да предпазят себе си и своите близки, голяма част от учещите освободиха общежитията, обитавани от тях, за периода, който издадената към онзи момент заповед на министъра на здравеопазването обхваща.

В голяма част от висшите училища бе взето решение за намаляване на наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и необходима мярка, за да бъдат подпомогнати студентите и техните семейства.

НПСС e най-голямото обединение на студентите, представляващо обучаващите се над 200 000 студенти в страната. Организацията е член и представител на Европейския студентски съюз /ESU/ в България.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top