fbpx
Начало » България » Средният резултат от матурите по БЕЛ за 12 клас е Добър (4,14)

Средният резултат от матурите по БЕЛ за 12 клас е Добър (4,14)

  • bobi
  • 03 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за Средният резултат от матурите по БЕЛ за 12 клас е Добър (4,14)

Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години. Това показват резултатите от матурите през майската сесия на 2021 г. Достъпът до тях вече е отворен.

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки, което отговаря на оценка добър (4,14). Тази стойност е напълно съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено.

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети.

Матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г.

Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък – по предметите, предпочитани от най-много зрелостници – биология и здравно образование, география и икономика и философски цикъл. Въпреки това през последната сесия средният резултат от изпита по философски цикъл е най-високият, откакто се провеждат матури – средно 55,3 точки. Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top