fbpx
Начало » България » Първото издание на проекта „Зелено училище“ в ловешкото село Йоглав

Първото издание на проекта „Зелено училище“ в ловешкото село Йоглав

  • bobi
  • 21 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Първото издание на проекта „Зелено училище“ в ловешкото село Йоглав

В село Йоглав, община Ловеч, се състоя първото издание на проекта „Зелено училище“, което предстои и в селата Малиново, Пресяка и Чавдарци. Това са четирите села от ловешка община, включени като бенефициенти към проекта на Фондация „Арт Офис” в партньорство с Общините Видин и Севлиево, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, Ловеч и с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Фондация „Америка за България”. 

Всички събития, включени в проекта, се изпълнят съгласно препоръчаните мерки за намаляване на риска от разпространение на Covid-19.

Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ организира подготовката на терена за „училището“ – окосяване на парка за отдих в центъра на селото, подготовка на откритата сцена и местата за зрители, разпространяване на покани сред населението и озвучаване на събитието на 18 юли.

Гост-изпълнители по проекта бяха актьори от „Малка театрална компания“ Габрово. Тяхната задача беше да повишат интереса на децата към природата чрез емоционално възприемане на куклени етюди, участие в игри сред природата и творческо ателие, с цел повишаване на тяхната екологична култура.

„Зеленото училище“ започна със спектакъла „От кулата” – куклена комедия, представяща „титаничния“ сблъсък на модерния човек с природата. Спектакълът беше изграден от няколко миниатюри с различен сюжет, но обединени смислово от идеята за опазване на природата.

Наивният и жизнерадостен език на кукления театър даде възможност на публиката да се забавлява с перипетиите на героите, но в същото време ѝ помага да се замисли върху посочените проблеми и да разбере, че природата е извор на добродетели.

На полянките между вековните дървета в парка последваха „Зелени игри”, чрез които децата си припомниха за цветя, дървета, храсти и билки, а и как трябва да се опазват всички дарове на природата. В част от игрите участниците демонстрираха бързината си, като изпълняваха клякане, въртене, бягане със словесните команди „мента-глог-валериан“. В друга игра участниците бяха разделени на отбори и се състезаваха за разпознаване и назоваване на билки по аромата, откриване на скрити букетчета билки в близката околна среда, щафетни игри с имитиране на движенията на животни в гората и други. Участници и зрители се забавляваха от сърце.

След интензивните игри децата имаха възможност да си отдъхнат емоционално в екологичното ателие „Театрална рециклажница” . За това занимание аниматорите бяха подготвили на голямата маса в беседката различни изобразителни материали, ножици, лепили, гланцови блокчета и отпадъчни материали, вече изпълнили основната си функция и предназначени за изхвърляне. Децата развихриха творческото си въображение и изработиха различни театрални реквизити.

Както във всяко училище се празнуват рождени дни, така и в йоглавското „зелено училище“ се оказа, че има рожденик, който същия ден навършва 8 години. Това беше Петър Казашки от училище „Свети Седмочисленици“ Ловеч, който празнува сред природата със своите съученици и почерпи всички присъстващи на екологичното събитие с парче от вкусната торта.

Датата на събитието съвпадна и с рождението на Апостола на свободата Васил Левски, което беше споменато при откриването „Зеленото училище“. От 1864 година до началото на 1867 година в различни български селища (Войнягово, Еникьой и Конгас) Левски се занимава с учителска дейност. Той учи децата на четмо и писмо, разказва им истории за славното минало на България, пее им хайдушки песни и често изнася уроците си сред природата.

Източник: https://novini.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top