fbpx
Начало » България » Просветният министър за връщането на децата в клас и ученическите изпити

Просветният министър за връщането на децата в клас и ученическите изпити

  • bobi
  • 14 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Просветният министър за връщането на децата в клас и ученическите изпити

„Трябва да бъдем честни – бързо организирахме онлайн обучение, то е компенсаторно, но частично. Близо 4,8 млрд. е бюджетът за образование, отпуснати са 14 млн. за техника, 15 млн. за подпомагане на бюджета, бяха пренасочени и други средства. Там са приблизително са около 20 млн., 50-60 млн. са само от държавния бюджет“. С тези думи започна участието си в предаването „Беновска пита“ Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

„Училищните бюджети са по-добре отколкото миналата година, над 85 % от средствата ще отидат за оборудване, пречистватели за въздуха, дезинфектанти, всяко училище решава само как да ги разходва“, сподели Вълчев.

„Нямаме възможност да дадем на всяко дете устройство, 107-108 хил. устройства  ще бъдат закупени. 20 000 устройства са в процес на доставка. 18 000 вече са предоставени. Малко над 30 000 не учат поради липса на електронни устройства. Има и деца със скъпи смартфони, но не са ангажирани. В момента едни училища подпомагат други“, обясни той.

„Ще има изпити за четвърти, седми, 10-ти и 12-ти клас. Ако са повече карантинирани може да се проведе онлайн изпит. Вероятно ситуацията ще продължи до пролетта – до април, май, но не можем да затворим учениците дотогава. Не мисля, че ситуацията ще позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта, по-скоро частично или редуване“, коментира министърът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top