fbpx
Начало » България » Правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованието

Правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованието

  • bobi
  • 29 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Правителството одобри 21 национални програми за развитие на образованието

Министерски съвет одобри 21 национални програми за развитие на образованието за 2020 година. С тях ще се подпомага обучението в детските градини, в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие.

Премиерът Бойко Борисов още в неделя подчерта, че няма да режат от парите за образование, въпреки кризата. Днес той заяви, че Министерски съвет отпуска 136 млн.лв. за образование и иновативни кабинети по природни науки.

Четири от програмите са изцяло нови – „Разработване на учебни помагала и на методически ръководства, оценяване и одобряване на проекти на учебни помагала за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, на проекти на учебници и на проекти на учебни комплекти“, „Участвай и променяй — родителят, активен партньор в училищния живот“, „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в Центрове за подкрепа за личностно развитие“ и „Изграждане на училищна STEM среда“.

Правителството одобри и допълнителни 20 000 000 лева от централния бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката за изпълнението на програмата.

Продължава реализирането на програмата „Иновации в действие“, която подкрепя нововъведенията в училищата в страната, споделянето на успешни практики и креативното мислене. Разработен е нов модул „Форуми за иновации в образованието“, който предполага по-добро разпространение и прилагане на иновативните практики в българското училище.

Ще продължи изпълнението и на НП „Мотивирани учители“, която стартира през 2019 година. В тазгодишната програма ще се обръща особено внимание на необходимостта от мотивирани специалисти в училищата с групи, застрашени от социална изолация. Целта е повишаване качеството на образованието в училищата в уязвими общности, с ученици с ниски резултати и с нисък социално-икономически статус.

Министерството на образованието и науката всяка година разширява обхвата на националните програми в изпълнение на приоритетите за повишаване обхвата и намаляване броя на напусналите образователната система, за подпомагане на децата и учениците в тяхното развитие, за модернизиране на материалната база и за мотивиране и подкрепа на педагогическите специалисти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top