fbpx
Начало » България » Пейки с вида на кирилски букви ще оформят оазиси за четене в София

Пейки с вида на кирилски букви ще оформят оазиси за четене в София

  • bobi
  • 02 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Пейки с вида на кирилски букви ще оформят оазиси за четене в София

Пейки с вида на букви от кирилската азбука ще оформят скрити оазиси за четене в София от 22 май. „Скритите букви“ – проект на фондация „Прочети София“ – ще бъдат 12 и ще преоткрият за софиянци по-тихи кътчета в централната част на града: из паркове, градини и вътрешни дворове, разказват организаторите.

Идеята и дизайнът на пейките е на художника Кирил Златков, а проектът добива завършения си вид покрай културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС с участието на Тодора Радева и архитекта от WhATA Анета Василева. Буквите – Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю и Я – са избрани, защото нямат аналог в латиницата и гръцката азбука.

Но те няма да са самотни: всяка пейка ще върви със стихотворение на български поет, вдъхновено, посветено или другояче свързано със съответната буква. Поетите са Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова.

Пейки с вида на кирилски букви ще оформят оазиси за четене в София

© Кирил Златков, Скритите букви

„Скритите букви“ ще се появят на 22 май, а местоположението им ще бъде указано на онлайн карта. Освен това организаторите планират няколко литературни разходки, които ще разкажат по-малко известни истории за града и литературна София.

Преди това ще има и 2 дискусии. В „Да пишеш София“ на от 17.30 ч. на 2 май в столичната „Къща за литература и превод“ Александър Шпатов и гостът на къщата – славистът и преводач от български Ян Паул Хинрихс, ще говорят за литературния образ на градовете и как творбите могат да създадат траен ореол на конкретни места. А на 17 май в „Генератор“ „Скритите букви“ ще потърсят връзка с други аналогични намеси в градската среда и ще очертаят пътя и ефекта, които имат подобни проекти.

Пейки с вида на кирилски букви ще оформят оазиси за четене в София

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top