fbpx
Начало » България » От Синдикат „Образование“ очакват нов образователен министър и увеличение на заплатите с 30 % от 1 януари 2023 г.

От Синдикат „Образование“ очакват нов образователен министър и увеличение на заплатите с 30 % от 1 януари 2023 г.

  • bobi
  • 22 май 2023
  •  Коментарите са изключени за От Синдикат „Образование“ очакват нов образователен министър и увеличение на заплатите с 30 % от 1 януари 2023 г.

В навечерието на 24 май, който е празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост, възхваляваме образованието и ценностите, образованието и възпитанието, с надеждата те да ни водят към един по-добър свят и да ни правят малко по-добри. И макар че образованието е сложен и многополюсен процес, то всички сме обединени, че в центъра на това многообразие стои учителят, българският учител, който в останалите делнични дни често е окичван с корона от тръни, се казва в позиция от Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“, подписана от неговия председател д-р Юлиян Петров.

„В България на тема учители и образование има интересен феномен, феномен на „експертите“ по образование, които постоянно се множат. Преди десетилетия тези „специалисти“ се криеха само в сградите на Министерството на образованието и науката (МОН) и няколко други администрации (национални или общински), и даваха съвети на педагозите. Днес тези хора се намножиха, като се присламчиха и НПО-ата, медиите, родителските организации и „индивидуалните“ експерти, се заявява в позицията.

В нея се посочва, че „пиедесталът на българския учител е заменен от зле осветена сцена, като публиката, под маската „Качество на образованието“, замеря клетия учител със съвети, препоръки, нападки и обиди, като самата многоуважаема публика е на огромна дистанция от дебрите на образованието, обучението и възпитанието“.

В навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий България е в интересен и иновативен стадий на своята просвета, заявяват от синдиката и изброяват какви очаквания имат за образованието.

„Очакваме нов образователен министър, който да бъде експертен, динамичен, комуникативен, деполитизиран и … учител“, посочват от синдиката и добавят, че очакват също политика за привличане и задържане на учителите в образователната система, както и увеличение с 30 процента на заплатите на работещите в системата на средното образование от 1 януари 2023 г.“.

От синдиката настояват и за незабавни промени в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) на база на досегашния анализ на синдикати и работодатели. Искат също финансиране на педагогически длъжности, от които образователната система има нужда: асистенти, медиатори, ресурсни учители, психолози, педагогически съветници, кариерни консултанти и други. Настояват за специално внимание на възпитанието и граденето на ценности в образователните институции, и за изграждане на ново отношение към българския ученик, основано на принципите на създаване на граждански умения.

От синдиката се обявяват и за компенсаторни механизми за запазване от професионален стрес и прегаряне на учители и директори, от които зависи качеството на българското образование. Искат и промяна на учебните планове, учебните програми с нови, освободени от големия обем, и сближени с естетиката на ученика. От синдиката са за „процес на преминаване на образование без задължителни учебници и за нова наредба за изисквания към директорите на училища и детски градини, и за провеждане на конкурси с участието на представители на синдикати и работодатели“.

„Незабавно спиране на политическото толериране на родителите, като последните се включат във възпитателния процес със задължения и права, както и за действащи санкции към ученици, които МОН и РУО да спрат да оспорват или отменят“, настояват още от Синдиката „Образование“.

„Скъпи приятели и родолюбци, българските учители са сърцето и душата на образователната система, и на тях дължим най-много почит и уважение, смирение и партниране. Нека българските учители имат цялата вяра, надежда и любов на своите ученици. Нека пребъде българското образование!“, пожелава председателят на Синдиката „Образование“ д-р Юлиян Петров, информира БТА.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top