fbpx
Начало » България » Около 40 000 учители ще напуснат през следващите 7-8 години!

Около 40 000 учители ще напуснат през следващите 7-8 години!

  • bobi
  • 19 юни 2018
  •  Коментарите са изключени за Около 40 000 учители ще напуснат през следващите 7-8 години!

Около 40 000 учители ще напуснат системата на образованието през следващите 7-8 години. Това съобщи Антоанета Андреева, председател на организацията във Велико Търново.

Тя посочи, че в момента около 50% от педагозите са на възраст около 50-55 години, което означава, че до 7-8 години те ще се пенсионират. На тяхно място в системата трябва да влязат млади кадри.

„Това е един много сериозен проблем. Синдикатът работи усилено в насока привличане на млади педагози в училищата. В новия отраслов колективен трудов договор, който бе подписан в началото на седмицата, е обърнато особено внимание на наставничеството”, коментира Антоанета Андреева, цитирана от Фокус.

„Днешните учители, които са с опит в професионално си развитие, трябва да предадат този опит на младите, така че при първия сблъсък с трудностите, това да не ги обезсърчава, да не ги демотивира, а напротив – да им се покаже, че животът не е лесен и трудностите днес трябва да ги мотивират, така че утре да бъдат още по-силни, още по-амбицирани и да се изграждат като педагози. Работата по привличането на младите хора в системата е изключително важен елемент“, каза още Антоанета Андреева.

Източник: https://www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top