fbpx
Начало » България » Не един урок, а цял раздел за комунизма включват новите учебници

Не един урок, а цял раздел за комунизма включват новите учебници

  • bobi
  • 16 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Не един урок, а цял раздел за комунизма включват новите учебници

Учебниците по история за 10 клас ще съдържат извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, съобщава БНР.

Министърът на образованието Красимир Вълчев вече е одобрил корекции в учебниците, които през юни предизвикаха спорове заради представянето на режима.

От МОН твърдят, че в новите варианти на петте учебника по история има ясно изразено отношение към комунистическия режим. Според просветното министерство те отговарят на духа на новата учебна програма.

Досегашният един урок за тоталитарния режим, обхващащ периода от 1944 до 1989 година, е заменен от самостоятелен раздел с няколко урока.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците . Тя беше адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов също възнегодува срещу „скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим“ в новите учебници.

От „Демократична България“ също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците. От ВМРО пък обявиха, че не искат децата да учат, че Ахмед Доган е български учен.

Заради бурната обществена реакция от МОН изпратиха препоръки на издателствата за учебниците по история.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top