fbpx
Начало » България » Коя възраст е добра за първи секс

Коя възраст е добра за първи секс

  • bobi
  • 25 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Коя възраст е добра за първи секс

През последната седмица снимката на едно 14-годишно момиче отново обикаля медиите. Румяна от Лом е майка, при това на второ бебе. Историята ѝ стана известна в началото на 2016 г., когато на 12 г. роди първия си син. Тогава родителите ѝ твърдяха, че е била изнасилена. Те не искали да ѝ гледат детето, защото освен Румяна имали още седем, но тя много плакала и затова ѝ разрешили да го роди. През ноември Румяна ражда втори път. Този път рожбата е плод на секс с колега на баща ѝ от погребална агенция. По-възрастният от нея мъж се нанесъл да живее в дома им в ромската махала в началото на 2017 г. и скоро започнал да навестява Румяна в леглото. След това отишъл да търси работа в Чехия и разбрал, че е станал баща, чак след като се върнал в България и органите на реда го погнали да го съдят за секс с малолетна. Наказанието му е 6 месеца затвор.

Предполагам, че и то можеше да му се размине, ако около Румяна не се вдигаше медиен шум. Обикновено на ранния секс и раждания на ромските момичета се гледа като нещо нормално и макар да е подсъдно, много рядко се стига до съд.

Различни проучвания показват, че ранният секс въобще не е само ромски проблем и ако скоро не се въведе сексуално обучение в училище, за което от години се говори, много скоро това ще се превърне в сериозно предизвикателство за цялото общество. Защото травмите от него не са единствено раждането на дете, което не можеш да гледаш, а водят до поведенчески и психологически изменения. Мисля, че за никого не е тайна, че много млади момичета възприемат секса като средство да получат лъскави неща, които родителите им не са в състояние да осигурят, а в някои по-бедни райони на него се гледа дори като възможност за прехрана. Това не е някакъв български феномен. Наблюдава се в почти всички страни, където има голямо класово разделение и не съществува сексуално образование. С бума на интернет през последните години се очертава и друга тенденция – все по-ранни опити за самозадоволяване и рисково сексуално поведение сред ученици от богати семейства. Причината е, че благодарение на мрежата те получават неконтролиран достъп до сексуално съдържание, което влияе върху техните желания, без да са достатъчно емоционално подготвени да ги реализират по подходящ начин.

Преди години изследване на Световната здравна организация (СЗО) нареди България на първо място сред 43 държави, в които 15-годишните са с най-голяма сексуална активност. На тази възраст 40% от момчетата и 21 на сто от момичетата у нас вече са имали полов контакт, като за една трета от тях това се е случило на 13 г. или по-рано. След нашата страна се нареждат Унгария съответно с 27 и 29 процента и Дания – 29 и 25 процента. Според експертите на организацията, сред които е и доктор Михаил Околийски, основната причина за снижаване на възрастта у нас е ниската сексуална култура и по-ранното съзряване на българчетата. По думите му празнините в познанията за интимния контакт у нас са сериозни и през последните 20 г. почти нищо не се е променило по въпроса колкото и да се пропагандира как се полагат усилия. Свидетели сме на продължаващо невежество, което само привидно е покрито от уж голямо количество полезна информация в интернет, обяснява Околийски.

Експертите на СЗО са установили, че в страните, в които има сексуално и здравно обучение в училищата, възрастта на първия интимен контакт се повишава. В Ирландия например вече е твърдо над 17 г.

Същите изводи се правят и в английско проучване. То показва, че една трета от жените и една четвърт от мъжете на възраст между 17 и 24 г. признават, че са загубили девствеността си твърде рано и не са останали щастливи. Професор Кей Уелинкс, ръководител на изследователския екип, казва, че одобрената със закон възраст от 16 г. във Великобритания за правене на секс не е индикатор, че някой наистина е готов да бъде сексуално активен. “Всеки млад човек е различен. Някои 15-годишни може да са готови, докато други 18-годишни да не са”, казва той.

Затова учените смятат, че сексуалното възпитание е изключително важно и не бива да се разчита на недоказани съвети в интернет или пък на претоварени родители, които дори не се досещат за интимните терзания на децата си. А ако се съди по отговорите в анкетните карти за това проучване, те стават все по-големи и неочаквани. Оказва се, че 9 от всеки 10 младежи използват надеждни предпазни средства по време на първия си секс, но не знаят как да се справят с натиска на връстниците си да станат сексуално активни колкото може по-рано. „Знам, че много от моите приятели започват да правят секс, защото знаят, че много от съучениците им вече са го сторили. Притесняват се, че когато отидат в университет, ще бъдат изолирани, тъй като няма да са правили секс и няма да бъдат куул”, казва пред Би Би Си 16-годишната Бет.

Според психолози лесният достъп до сексуално съдържание и различните шоу програми, които внушават колко приятно нещо е сексът, подтикват подрастващите все по-рано да пристъпват към него. Отделно социалните медии пък ги насърчават да пускат все по-предизвикателни снимки, които ги превръщат в обект на сексуално желание, без въобще да са готови емоционално за интимни отношения.

Мелиса Палмър от екипа, извършил британското проучване, казва, че момичетата са под по-голям натиск да станат сексуално активни рано, отколкото момчетата. Според нея сексуалното образование в училищата трябва да им даде добри знания и умения не само как да се предпазват от полово предавани болести и бременност, но как първите им сексуални преживявания да бъдат емоционално безопасни и позитивни.

По време на изследването учените са създали и кратък въпросник, който може до ориентира младежите дали са готови да правят секс. Според него те трябва да се запитат обичат ли партньора и чувстват ли се добре с него. Той или тя демонстрират ли взаимни чувства? Обсъждали ли сте заедно необходимостта от използването на презерватив и дали този разговор е преминал добре? Ако отговорът на тези въпроси е да, то времето за първо сексуално преживяване веротно е дошло. Има и още една група въпроси, на които утвърдителен отговор обаче означава, че е по-добре да се изчака.

Сред тях са: Усещам ли натиск от някого, партньор или приятели, да правя секс? Ще съжалявам ли след това? Правя ли го, за да впечатля моите приятели, или просто защото те вече са се похвалили, че са ме изпреварили? Съгласявам ли се на секс, защото само така мога да запазя партньора си?

Източник: www.24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top