fbpx
Начало » България » Излезе класация на 10-те най-добри гимназии за 2017 г. Ето кои училища фигурират там

Излезе класация на 10-те най-добри гимназии за 2017 г. Ето кои училища фигурират там

  • bobi
  • 18 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Излезе класация на 10-те най-добри гимназии за 2017 г. Ето кои училища фигурират там

Вижте училища, които попадат в топ 10 на гимназиите според минималния бал за прием след първо класиран, който е 500 точки. За първи път през тази година основно образование се завършва след седми клас, става ясно от извадка от МОН.

10. 35 СУ „Добри Войников“ – минимален бал 355 точки

Това e първото българско училище в София с изучаване на чужди езици. Намира се в квартал Лозенец. Понастоящем е с чуждоезиков профил и е специализирано за преподаване на немски и френски език. Училището е базово за руски език и координатор за Западна България.

9. 22 СУ „Г. С. Раковски“ – минимален бал 361.5 точки

Гимназията е сред най-старите училища в София. Основана е като Втора софийска мъжка гимназия под патронажа на царица Йоанна и цар Борис III през 1903 година. В гимназията преподават висококвалифицирани педагози – базови учители към СУ „Св. Кл. Охридски“ и НСА; много от тях са и автори на учебници.

8. 9-та Френска гимназия – минимален бал 375 точки 

Създадена е през 1961 г. и има установени традиции и висок авторитет в обучението по френски език. Интензивното изучаване на езика се извършва по програма, включваща 20 часа по френски седмично в подготвителен и 8-ми клас и от 6 до 8 часа в класовете след 8-ми. Завършилите ученици могат да се запишат във френски университет, без да държат приравнителен изпит по език. Много важна е приемствеността – повече от половината преподаватели в гимназията са бивши нейни възпитаници.

7. Втора английска гимназия – минимален бал 397.5 точки

Това е профилирана столична гимназия с петгодишен курс на обучение и интензивно изучаване на английски език и задължителен втори чужд език по избор: немски, испански или руски език. Основана е през 1991 г.

6. Първа английска гимназия – минимален бал 399 точки

Създадена през 1958 г. в София, като наследник на английския отдел към 35та гимназия. През 1978 г. става асоциирано училище с ЮНЕСКО. Над 90% от завършилите гимназията продължават образованието си в университети и висши учебни заведения в България и по света.

5. ТУЕС – минимален бал 410.5 точки

Технологичното училище „Електронни системи“ към Технически университет – София е основано през 1988 г. с цел да подготвя средни специалисти в областта на информационната техника и технологии. В училището активно работят две академии: Локална CISCO академия и IBM софтуерна академия.

4. 164 Испанска езикова гимназия – минимален бал 412.5 точки

Гимназията е създадена през 1991 г. С цел да отговаря на нуждите от изучаване на испанския език и културите на испаноговорящите държави. Учениците, които желаят, могат да се явят на изпити за придобиване на испанска диплома (Bachillerato), които се провеждат в края на XII клас в гимназията. Всяка година гимназията заема челно място в желанията на седмокласниците, както и в класацията по отлични оценки от Държавните зрелостни изпити.

3. 73 СУ „Владислав Граматик“ – минимален бал 434.5 точки

Училището е създадено през 1968 г. В него се изучават разширено чужди езици (немски като първи профил, руски, английски и френски като втори). Училището подготвя своите възпитаници с позитивно отношение към немската култура и нрави. Училището предлага възможност за получаване на Немска езикова диплома (Deutsches Sprachdiplom der KMK Stuffe, издавана от Конфедерацията на министрите на образованието в Германия) след успешно положен изпит в 12. клас. Този сертификат гарантира високо ниво на владеене на езика и дава право за обучение във висши учебни заведения в Германия и Австрия.

2. 91 Немска езикова гимназия – минимален бал 450 точки Гимназията е открита на 15 септември 1960 година. От тогава до сега е измежду най-популярните сред кандидат-гимназистите не само в София, но и в другите градове на страната. От 1994 г. в нея съществува и така нареченият Немски отдел (Deutsche Abteilung, DA), в който всяка година, в края на 8 клас, се приемат показалите най-добър резултат на изпита по немски език. При успешно полагане на зрелостните изпити и немски матури ученикът получава българска диплома за средно образование и немска диплома за средно образование, която му дава право да кандидатства в немскоезичните университети наравно с останалите немски граждани.

1. СМГ – минимален бал 472.5 точки

Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ е създадена е през 1971 г. Специализира в подготовката на ученици от средния и началния курс на обучение в областите на математиката и информатиката, като подготвя множество олимпийци, които ежегодно печелят редица отличия и награди по регионални и международни състезания. Училището следва политика на поощряване на успехите на изявените ученици в областта на точните науки, и по-специфично математика, информатика, физика.

Източник: www.bgnow.eu

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top